Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Helen Money (USA), Emma Acs (DK)

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
19. 10.
Úterý

20:00

Vrátnice

Ženy v hudbě aneb jak ovládnout temnotu

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 19. října 2021 - 20:00 - Vrátnice

Helen Money (USA), Emma Acs (DK)

Pod pseudonymem Helen Money se skrývá Alison Chesley, klasicky vystudovaná cellistka, jejíž stopy najdeme na albech Mono, Anthrax, Broken Social Scene nebo Russian Circles. V roce 2015 vydala společné album se zpěvačkou Jarboe (Swans) a hned o rok později vyšlo na labelu Thrill Jockey její vysoce osobní album Become Zero. Skladby na něj byly napsané bezprostředně po smrti Alisoniných obou rodičů, v roli hostů se na něm objevují bubeník Jason Roeder (Neurosis) a pianistka Rachel Grimes. Loni vydala album Atomic. Koncerty Helen jsou typické instrumentálními eskapádami hudebních nápadů, dokáže lavírovat mezi zasněnou i hlučnou atmosférou.
Na evropském turné, které má v Česku zastávky v Praze a Rožnově p/R, jí sekunduje dánská zpěvačka Emma Acs se svou kapelou. Její tvorbu bychom mohli zařadit do kategorie podivné písničkářství, nebo třeba indie rock. Když jí posloucháte, jako byste slyšeli normální rádiovou skladbu, ale je tam navíc špetka psychedelie, temnoty a tajemství.  Ve své tvorbě čerpá z odkazu kvalitní rockové hudby minulosti a dokáže všemu dát moderní háv, takže se nejedná o žádné retro, ale poctivou a originální muzikanstkou jízdu. Oproti dřívější písničkovější tvorbě na novém EP velmi zajímavě pracuje se zkreslenými saxofony a smyčcovými pasážemi s elektrotrapovými referencemi. Lyricky pak čerpá ze středověkých témat, jako jsou např. hony na čarodějnice.
Na koncertě ve Vrátnici můžete potkat dvě silné osobnosti jako další skládanku letošního cyklu „Ženy v hudbě“, který finančně podpořilo Ministerstvo kultury.

Vstupné v předprodeji 200 Kč v den koncertu 250 Kč. Předprodej od 21. 9. v kanceláři T klubu, TIC nebo online.

Akce proběhne dle platných hygienických opatření.

Emma Acs: