Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Nejbohatší ekosystémy planety Země

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
7. 1.29. 3.

08:00

Galerie Na Radnici

Výstava jedinečného vhledu do ekosystémů Země.

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 7. ledna až úterý 29. března 2022 - 8:00 - Galerie Na Radnici

Nejbohatší ekosystémy planety Země

Výstava spolku Prales dětem, autorka Zuzana Koloušková

Výstava přináší jedinečný vhled do ekosystémů Země. Zavede návštěvníky do deštných pralesů Sumatry, na Komodské ostrovy za varany do savany a monzunového lesa, či do korálových útesů Indopacifiku. Jedinečná cesta pokračuje do tropických mokřadů, lesů mírného pásu Evropy, nebo do tundry a k ledovcům Islandu. Výstava seznamuje s projekty Green Life, Blue Life a především s výchovně vzdělávacím programem Nejbohatší ekosystémy planety Země (NEPZ).

„Spolek Prales dětem, je česká nezisková organizace, která vznikla v roce 2009. Hlavní náplní je ochrana světového přírodního dědictví na mezinárodní úrovni, podpora protipytláckých aktivit, vykupování deštného pralesa, vzdělávání a světový monitoring zvířat za účelem jejich ochrany a tvorby vzdělávacích programů pro děti na pěti kontinentech,“ vysvětluje autorka výstavy a členka spolku Zuzana Koloušková.

Deštné pralesy bývají označovány jako plíce Země. Tropický deštný les je velmi bohatý na druhy – obsahuje až přes 100 druhů stromů na hektar. Žije zde nejméně 50 % všech druhů živočichů a zvířat Země, přičemž ani zdaleka ještě nejsou všechny známé a každý den v důsledku ničení těchto lesů mnohé druhy vymírají. Velkým ekologickým problémem je prudké snižování plochy těchto lesů z ekonomických důvodů, a to má vliv na atmosférickou cirkulaci kyslíku, ohrožuje to téměř všechny světové živočišné a rostlinné druhy, způsobuje erozi půdy a podobně.

Výstavu pořádá Téčko ve spolupráci se ZŠ Videčská, která spolupracuje se spolkem Prales dětem od roku 2013. Lektoři přijíždějí do školy dvakrát ročně pokaždé s jinou přednáškou v rámci projektu Nejbohatší ekosystémy planety Země (NEPZ). Filmy a přednášky ukazují dětem světové ekosystémy a dopady lidské činnosti na divokou přírodu. Součástí každého setkání je také diskuse o etickému chování ke zvířatům a o ochraně přírody. V rámci různých akcí ZŠ Videčská přispěla na koupi více než 1000 metrů čtverečních pralesa a při sběrových akcích celé školy postupně získali peníze na 3 fotopasti, a tím se stali součástí světového monitorovacího programu Oko Země.

Otevírací doba: Po – ST 8:00 – 17:00, Út – Čt 8:00 – 14:00
Budova MěÚ, Masarykovo náměstí, Rožnov pod Radhoštěm