Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Jeden svět 2022

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
28. 3.31. 3.

17:00

Vrátnice

Festival dokumentárních filmů o lidských právech.

ilustrační obrázek

Pondělí 28. až čtvrtek 31. března 2022 - kinokavárna Vrátnice

Jeden svět 2022

Před dvěma lety otřásla planetou i Jedním světem pandemie. Ve stínu této nečekané aktuálnosti zůstávají věci, které otřásají světem lidských práv a které festival nemůže ignorovat. Stále trvající autoritářský režim v Bělorusku, znovunastolená vojenská diktatura v Barmě, tlak a kriminalizace ruské opozice, ale i ohrožení nezávislého soudnictví v Polsku. Jeden svět nemůže tuto stále se zhoršující situaci lidských práv ve světě přehlížet a nepřitáhnout k ní znovu pozornost. Zvláště ne v roce, kdy Člověka v tísni čeká 30. výročí od založení. Dvacátý čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět proběhne ve 25 městech po celém Česku.

Letošním tématem Cesty svobody jsme chtěli obrátit pozornost na místa, kde se dějí věci, které otřásají světem lidských práv a připomenout, jak je svoboda a demokracie křehká. Netušili jsme, že několik dní před tiskovou konferencí a odhalením celého programu budeme zcela pohlceni Putinovou agresí na Ukrajině.
Domníváme se, že právě nyní je o to více potřeba ukazovat skrze filmové výpovědi a dokumenty místa, kde podobné situace trvají už řadu let a stále neutichají, a jak rychle se některé události mohou dotknout i nás všech. Pokračujeme tak v připravování festivalu, kde napříč programem letošního ročníku najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv.
Chceme tak ukázat, a ještě více rozpoutat debatu o zhoršující situaci lidských práv ve světě, kterou nemůžeme ignorovat. Kdy jindy, když ne teď... 

Pondělí 28. 3.

18:00 • Mé dětství, má země - 20 let v Afghanistánu

20:00 • Zatracená práce

Úterý 29. 3.

18:00 • Soudci pod tlakem

20:00 • Děti mlhy

Středa 30. 3.

18:00 • Severní proud

Čtvrtek 31. 3.

18:00 • Opouštět Počátky

20:00 • Andělé ze Sindžáru

Vstupné na jednotlivé projekce: 80 Kč

Permanentka na celý festival: 300 Kč

Vstupenky budou k dostání pouze na místě, před jednotlivými projekcemi.