Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Bedřich Přikryl rožnovský fotograf 2. poloviny minulého století

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
1. 4.28. 6.

08:00

Galerie Na Radnici

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 1. dubna až úterý 28. června 2022 - 8:00 - Galerie Na Radnici

Bedřich Přikryl
rožnovský fotograf 2. poloviny minulého století

Vernisáž se uskuteční v pátek 1. 4. 2022 od 16 hodin v Galerii Na Radnici v budově MěÚ na Masarykově náměstí. Úvodní slovo Bedřich Přikryl ml.

Fotografie Bedřicha Přikryla se v různých podobách nacházely v drtivé většině rožnovských domácností. Jednalo se o společné fotografie ze školky, ze školy, fotografie ze svateb, křtů, pohřbů, ze sportovních, kulturních a společenských akcí, z knih, novin, časopisů, pohlednic. Jeho jméno je nerozlučně spojeno s fotografiemi z Valašského muzea v přírodě, kde se v roce 1967 stal vůbec prvním oficiálním fotografem. 
Výstava fotografií Bedřicha Přikryla je dokumentem dané doby, kterou má ještě starší generace v živé paměti. Pro mladší generaci přináší představu o tom, jak vypadal Rožnov pod Radhoštěm v nedávné minulosti. Nezaměřoval se pouze na jedno téma. S nadsázkou by se dalo říci, že fotil vše, od krajiny až po akty. Na výstavě si můžeme prohlédnout jak před desítkami let vypadaly staré dřevěnice, rožnovské náměstí, sídliště a vlakové nádraží, Radhošť a Pustevny, jak probíhaly rožnovské slavnosti, spartakiáda a také soutěže veteránů. Další fotografie zachycují okupaci v srpnu 1968 i ženské akty.
Od svého dětství se živě zajímal o fotografování. Vzor měl ve svém otci, který byl sice jen amatérský, ale zato

vášnivý fotograf. Už jako malého kluka jej fascinovalo, když se na kousku bílého papíru najednou z ničeho nic začaly objevovat obrázky. Když se později v ateliéru Vladimíra Šrůtka ve Valašském Meziříčí vyučil fotografem, bylo rozhodnuto na celý život.

Bedřich Přikryl se narodil 16. dubna 1931 v Přerově. Jeho otec byl v té době zaměstnancem Československých státních drah (ČSD) jako strojvůdce. Tím trochu trpěla celá rodina, protože profese strojvůdce byla v minulosti spojována s častým stěhováním, podle toho, které depo potřebovalo právě posílit. To postihlo také rodinu Přikrylových.
Otec byl hned po válce v roce 1945 převelen do depa Valašské Meziříčí. Tato zdánlivě nenápadná událost byla pro budoucího fotografa, jak se později ukázalo, velmi důležitá. Jednak se zde nacházel věhlasný fotoateliér Vladimíra Šrůtka a jednak z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm bylo už blízko. A jelikož otec měl k fotografování vřelý vztah, dopřál synovi vyučit se fotografem právě v ateliéru Vladimíra Šrůtka. 
Hned po vyučení v roce 1949 nastupuje jako čerstvě dospělý mladík do n.p. Osvětlovací sklo Valašské Meziříčí se zařazením fotograf a tiskař v jedné osobě.
Další zásadní zlom v jeho životě nastává v roce 1957. Žení se – jeho ženou se stává Radomila Křenková z Rožnova pod Radhoštěm. Stěhuje se z Valašského Meziříčí do Rožnova, do domu rodičů manželky na Horních Pasekách. Rovněž mění zaměstnání a nastupuje do n.p. Moravskoslezské pletárny Rožnov p. R. (později Loana) na pozici vedoucího fotooddělení.
Vedle svého zaměstnání má velkého koníčka, kterým je motorismus. Zajímají jej auta a motocykly. Dokonce se zúčastní i několika motocyklových závodů. Na krátkou dobu opouští profesi fotografa a pracuje jako instruktor autoškoly. K rozhodujícímu kariérnímu milníku dochází v roce 1967, kdy nastupuje do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a stává se jeho vůbec prvním oficiálním fotografem. Zde, v prostředí jako stvořeném pro fotografy, plně využívá poskytnutého zázemí a možnosti seberealizace. Naplno rozvíjí své schopnosti a stává se uznávaným fotografem. Prostřednictvím výstav, publikací, knih s jeho fotografiemi a vydaných pohlednic jej znají lidé nejen z Rožnova a okolí. Tato dlouhá a plodná etapa je ukončena až v roce 1991 jeho odchodem do důchodu. Ale i potom zůstává věrný fotografování, a to až do své smrti v dubnu 2004. Umírá necelý rok po smrti manželky, se kterou vychovali syna Bedřicha a dceru Radku.

Výstava začíná 1. 4. a potrvá do 28. 6. Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.