Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Už jsme doma hrají písně FPB

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
4. 6.
Sobota

20:00

Vrátnice

UJD vzpomínají na staré časy

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 4. června 2022 - 20:00 - Vrátnice

Už jsme doma hrají písně FPB

Na koncertě zazní lehce přearanžované verze písní jedné z prvních punkových kapel v tehdejším Československu, která, stejně jako UJD, pochází z Teplic.

Záznam streamu, kde  kapela zahrála tento program, najdete zde.

Hlavní postavou této nejslavnější teplické punkové skupiny byl baskytarista a zpěvák Miroslav Wanek: „V tý době jsme chodili na pivo do zaplivanejch čtyrek, takže název Čtvrtá cenová skupina je celkem jasnej.
Z předchozího textu už tak trochu vyplývá, že i když jsou dodnes F.P.B. pokládáni jednoznačně za punkovou kapelu, oněch vlivů na jejich tvorbu bylo daleko více. Wanek se netajil obdivem k americkému undergroundu, reprezentovanému kupříkladu formacemi Residents, Pere Ubu či Devo, k hnutí Rock In Opposition, jeho oblíbenci byly i pražské bandy Extempore a Zikkurat. O existenci dalších u nás celkem nových a neznámých kapel se dozvídal přes manažéra Petra Růžičku, neboť ten úzce spolupracoval s Jazzovou sekcí, která hlavně díky "Zubu" Vlčkovi importovala desky těchto umělců do Československa. A je tedy přirozené, že některé coververze písní souborů tohoto typu se s českými texty objevily i v repertoáru F.P.B.
Hlavní devizou skupiny však byly vlastní skladby, se sociálně kritickými texty. Hudební publicistka Jana Šeblová o nich v knize Excentrici v přízemí napsala: „Při luštění významů slov a silných a prostých obrazů nacházíme bolest, kritiku i sebekritiku, smutek i nadhled. Zachycený pocit je mnohovrstevný, navíc nezůstává jen u povrchu jevů. Aniž by kapela ztratila cokoliv z vlastností, charakteristických pro punk, vytváří obraz prostředí, ve kterém žije. Slovy, pochytanými na ulici a rvavou hudbou.“

Vstupné : předprodej 300 Kč, v den akce 350 Kč. Předprodej od 17. 5. 2022 v sídle Téčka, TIC nebo online.