Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

"Jsme stále mladí" - Moravská Veselka

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
28. 9.
Středa

15:00

Janíkova stodola

Koncert dechové hudby ke Dni seniorů.

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázek

Středa 28. září 2022 - 15:00 - Janíkova stodola

"Jsme stále mladí" - Moravská Veselka

Vznikla v roce 1989, kdy byla ukončena činnost dětské a mládežnické hudby v Pavlovicích u Přerova. Krátce na to došlo k založení nového orchestru, u jehož zrodu stálo několik mladých muzikantů ze Sušic a okolí. Kapelníkem se stal nejprve Miroslav Vaculík z Hradčan a po něm Ladislav Drábek z Pavlovic, Pavel Železný z Přerova a nyní je jím Jaromír Školoudík.
Kapela začala hledat nové působiště a protože v té době ještě musely mít orchestry své zřizovatele, vzal si ji pod patronát obecní úřad ve Veselíčku. Jeho podmínkou bylo, aby kapela měla ve svém názvu jméno obce. Odtud tedy Veselka a protože je z Moravy, tudíž Moravská Veselka. 
Místo působení a sídlo dechové hudby Moravská Veselka je nyní v Sušicích u Přerova. Za 30 let své existence si získala v povědomí příznivců dechové hudby své pevné místo. Vystupuje pravidelně nejen v bližším i vzdálenějším okolí svého působiště, ale absolvovala také řadu zahraničích zájezdů (Německo, Rakousko, Španělsko, Francie, Itálie, Holandsko, Belgie, Polsko, Slovensko), natočila devět zvukových nosičů, tři obrazové nosiče a mohli jste se s ní setkat i na vlnách veřejnoprávních i komerčních mediálních subjektů. 
V roce 1995 započala její tradice pořádání vánočních koncertů, při jejichž realizaci hudba spolupracuje s dirigenty Antonínem Hudečkem a nyní s Miroslavem Smrčkou z Hranic.
Od roku 2004 je spolu s obcí Pavlovice u Přerova spoluobnovitelem a pořadatelem setkání mládežnických souborů Hudební Pavlovice Václava Drábka. Aktivně také spolupracuje s městysem Dřevohostice, hlavně při realizaci Setkání dechových hudeb, které se zde každoročně koná, s domovskou obcí na Pravých sušických hodech a v neposlední řadě také s MAS Moravská brána na akci Záhorské odpoledne s….
Aktivně spolupracuje s mnoha současnými hudebními skladateli, textaři a aranžéry – nejvíce s Antonínem Perničkou a aranžérem Karlem Matiášem. Samozřejmě má ve svých řadách také vlastní autory a textaře. 
V posledních letech se také zapojila do spolupráce s polskými partnery z Gminy Prószków a realizuje s nimi hudební a kulturní přeshraniční projekty.
Dnes za úspěšným fungováním Moravské Veselky stojí kapelník Jaromír Školoudík, manažerka kapely Bronislava Školoudíková a umělecký vedoucí Petr Hradil.
V roce 2019 Moravská Veselka slaví 30.let aktivní činnosti a všechny akce v tomto roce budou mít tento podtext.

Bez vstupného.