Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Hudební avant garda

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
5. 11.
Sobota

19:00

Vrátnice

Přehlídka alternativních kapel s avantgardním nádechem

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 5. listopadu 2022 - 19:00 - Vrátnice

Hudební avant garda

Drť (SK/H) | JWQ (CZ) | Massola (CZ) | Titanic Sea Moon (PL)

Drť je skutečně nevídaným experimentem – jde o zhudebnění výroků z publikovaných rozhovorů s bývalým šéfem StB, generálem Alojzem Lorencem, které do podoby hudebních textů přebásnil Marek Kundlák na popud známého hudebního skladatele a muzikanta Mira Tótha, který k textům zkomponoval melodie a celé skladby. Tóth oslovil další špičkové hudebníky – na klávesy hraje skladatelka Lucia Chuťková, na kytaru frontman mathrockových Vojdi Marek Buranovský, rytmiku má pod palcem duo – bubeník Jozef Krupa a baskytarista Márton Czer. Sám Miro hraje na saxofony a zpěv je v režii šéfa festivalu Pohoda a lídra kultovní kapely Bez ladu a skladu Michala Kaščáka. Každý z členů přináší svůj vlastní rukopis a aranžérský vklad, Drť hudebně osciluje mezi více žánry od punku přes alternativu až po free jazz.

Formaci JWQ, hrající ve složení trombonista Štěpán Janoušek, altsaxofonista Michal Wróblewski, kontrabasista Miloš Klápště a bubeník Jan Chalupa nejlépe vystihuje recenze z JazzPortu: „Způsob, jakým toto kvarteto mísí avantgardní jazz s neworleánskou tradicí či lidovkou, nemá u nás obdoby. Do nejmenších nuancí propracovanou hudbu zdobí umná práce se strukturou i texturou skladeb, bezmezné obrábění výrazných melodických témat, neočekávatelné změny dynamické a výrazové, energie a tah až nemilosrdný. Posluchače vtáhne nejen do odlehčených, lyrických i humorem naditých pasáží, ale také je převálcuje ataky leckdy až zběsilými.“

Co říci o ostravsko-přerovské formaci Massola? Áda a Viki, stálí členové kapely mající za sebou i japonské turné, ve svých živých vystoupeních ukazují sílu ve virtuózním klání mezi saxofonem a bicími. Jejich vzory Naked City uctívají rychlými změnami tempa, spojením odlišných hudebních žánrů jako jazz a grindcore a nespoutanou energií.

Titanic Sea Moon tvoří bývalí členové kapel Ewa Braun, Guernica Y Luno nebo Wszystkie Wschody Slonca. Hrají atmosférický postrock s prostory pro improvizaci. Na kontě mají dvě studiové desky a jednu koncertní. Jejich koncerty jsou tak trochu rituálem, kdy je publikum ponořeno do zvuků plynoucích z pódia a po skončení koncertu mnohdy neví, kam je muzika zavedla.

Vstupné: předprodej 250 Kč, v den akce 300 Kč. Předprodej od 4. 10. v sídle Téčka, TIC nebo online.

Akci podpořil Státní fond kultury České republiky.