Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Jan Talich - housle, Petr Jiříkovský - klavír

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
24. 11.
Čtvrtek

18:00

Brillovka, velký sál

Recitál dvou vynikajících sólistů.

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 24. listopadu 2022 - 18:00 - Brillovka, velký sál

Jan Talich - housle, Petr Jiříkovský - klavír

Jan Talich je v dnešní době výjimečná osobnost nejen v české kultuře, ale i v mezinárodním povědomí. Ve své bohaté kariéře dokáže spojovat na nejvyšší úrovni zkušenosti z několika povolání. Působí jako sólista, komorní hráč, dirigent a pedagog po celém světě. Nejdelší je jeho sólová dráha. Již na pražské akademii vítězil v národních i mezinárodních soutěžích. (Zagreb 89). Ty mu pomohly k sólové kariéře, která trvá dodnes. Vystupoval s klavírními partnery jako Itamar Golan, Gottlieb Wallish, Jean-Yves Thibaudet, Jean Bernard Pommier. Působil 5 let v Kubelík trio, se kterým natočil kompletní českou literaturu pro klavírní trio. Z něj odešel na post prvního houslisty do Talichova kvarteta. Kvarteto založené jeho otcem v roce 1964 je jeden z nejlepších světových ansámblů. Za 20 let svého působení v kvartetu hostuje pravidelně v nejlepších sálech po celém světě a natočil desítky CD.
Petr Jiříkovský, klavírista a dirigent, je jedním z nejvýraznějších českých umělců střední generace. Svou kariéru začal jako klavírista – studoval v Praze (u Emila Leichnera, Ivana Klánského), v Paříži (u Eugena Indjice, Itamara Golana) a ve Vídni (komorní hudbu u Michaela Schnitzlera). Kromě sólového vystupování a mnoha aktivit v oblasti komorní hudby rozvíjí od roku 2008 intenzivně svou profesionální dirigentskou dráhu. Petr Jiříkovský je již pravidelně zván k dirigování komorních a symfonických orchestrů v České republice. Vystupoval na několika festivalech a v prestižních koncertních cyklech. Svými vynikajícími výkony si Petr Jiříkovský jako klavírista získal mezinárodní renomé. Je zván na špičková koncertní podia v Evropě, USA, Jižní Americe a Japonsku. Petr Jiříkovský je vyhledávaným komorním hráčem. Jeho dlouholetá spolupráce se světově uznávaným houslistou Shlomo Mintzem mu přinesla další příležitosti a opakovaná pozvání do některých zemí. Jako sólista hrál s mnoha orchestry (Česká Filharmonie, FOK, Pražská komorní filharmonie, Talichova komorní filharmonie), pod vedením vynikajících dirigentů jako je Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, James Sedares nebo Jean-Claude Casadesus.

V rámci spolupráce se Základní uměleckou školou v Rožnově p. R. se na úvod představí žáci rožnovské ZUŠ.
Koncert uvádí Kruh přátel hudby v cyklu Večery s klasikou.
Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v sídle TKA a v TIC nebo online od 11. 10. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.
Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle T klubu a v TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Vzhledem k omezené kapacitě sálu doporučujeme nákup vstupenky v předprodeji.
Studenti rožnovské ZUŠ mají po předložení studijního průkazu vstup zdarma.
Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.

Akce proběhne dle platných hygienických opatření.