Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Jarboe (USA), Jozef van Wissem (NL)

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
24. 11.
Čtvrtek

20:00

Vrátnice

Společné turné avantgardních umělců

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 24. listopadu 2022 - 20:00 - Vrátnice

Jarboe (USA), Jozef van Wissem (NL)

Jarboe se pokusí na několikátý pokus dostat do Evropy. Pokud to klapne, v což všichni doufáme, okouzlí dozajisté nejen svým úžasným hlasem, poprvé od éry Swans bude totiž hrát také na syntezátor a varhany. Vystoupí v duu s eklektickým americkým kytaristou Peterem Emersonem Williamsem. Nenechte si to ujít! V Česku budou na jen u nás a v Praze na Hlaváku, na Slovensku vůbec. A navíc, jedná se o společné turné s Jozefem Van Wissemem, holandským avantgardním skladatelem a loutnistou, který má na svém kontě spolupráci s Zolou Jesus, Jimem Jarmushem či Garym Lucasem.

Biografie Jarboe: Multidisciplinární umělkyně a hudebnice známá jako Jarboe poprvé upoutala pozornost veřejnosti jako členka amerického avant-rockové skupiny Swans, ve které hrála v období od roku 1985 do roku 1997. Tedy v době, kdy se v diskografii kapely objevily jejich zásadní alba a její významný dopad na vývoj zvuku kapely je jasně slyšet. Blízký vztah se zakladatelem kapely Michael Girou vyústil v projekt Skin a album „Blood, Women, Roses“ z roku 1987.
V roce 1991 vyšlo její první samostatné album „13 Masks“. Zatímco „Sacrificial Cake“ z roku 1995 vyvinul použití „kmenových“ / rituálních prvků a použití více hlasů, bylo to až album z roku 1998 „Anhedoniac“ , které skutečně dalo vzniknout nekompromisní umělecké síle. Je to více než pouhá katarze po období se Swans, je to album, které dodnes konfrontuje posluchače s takovou frontální, všeobjímající, emocionální upřímností, že se to dá těžko popsat. Hluboký zájem o duchovní systémy víry, jako je buddhismus, hinduismus a okultní praxe, inspiroval velkou část jejího díla v první dekádě 21. století, což dokládá trilogie „Magick“ (2006/7), „Mahakali“ (2008). ), „Skullgirl“ / „Alchemic“ (2009) a později „Dreams“ (2013).

Vydala několik dlouhohrajících desek v kolaboci s Neurosis, Justinem Broadrickem nebo Helen Money. Chuťovkou je „The Men Album“ (2005) což bylo dvojalbum, kde každá skladba je o spolupráci. Na albu se podíleli osobnosti jako Blixa Bargeld, David Torn či J. G. Thirlwell.
V roce 2017 vydala kolaborativní EP s italským okultním psychedelickým duem Father Murphy, následovaným více než 50 koncerty po celé Evropě, Velké Británii, Rusku, Austrálii a Spojených státech. 

Jarboe rychle využila příležitosti, které nabízí internet a prostřednictvím svého webu thelivingjarboe.com se etablovala jako nezávislá a plodná umělkyně a můžete se takto seznámit i s její vizuální tvorbou.

Vstupné : předprodej  400 Kč, v den akce 450 Kč. Předprodej od 6. 9. 2022 v sídle Téčka, TIC nebo online.