Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Savage Republic (LA, USA)

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
10. 1.
Úterý

20:00

Vrátnice

Koncert americké kultovní industriální kapely

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 10. ledna 2023 - 20:00 - Vrátnice

Savage Republic (LA, USA)

Kultovní industriální postpunková kapela Savage Republic vydala loni novou desku Meteora, uspořádala několik svých vystoupení v USA a v lednu 2023 přijíždí na krátké evropské turné ve vybraných zemích. Jediný koncert v České republice proběhne v Rožnově p/R. Zajímavostí je, že během pobytu stihnou nahrát i nový studiový materiál v polské Wroclawi.

Skupinu původně pod názvem Africa Corps založili studenti kalifornské univerzity Bruce Licher (kytara) a Mark Erskine (bicí / perkuse). K nim se posléze připojili Philip Drucker (aka Jackson Del Rey), Robert Loveless, a Jeff Long. Krátce před vydáním debutového alba Tragic Figures v roce 1982 (na Licherově vlastním nezávislém labelu Project), změnili jméno na Savage Republic.
Kapela se rozpadla na konci roku 1983. Vrátila se v roce 1985 s albem Ceremonial (asi jejich nejznámější věc), v roce 1986 následovalo EP Trudge . Živého dvojalba se dočkali v roce 1987. Rok 1990 si zapíšeme jako dočasný rozpad.

Savage Republic se znovu dali dohromady v roce 2002. Z původní sestavy zbyl Licher a zbytek tvořili muzikanti, kteří s kapelou hráli v osmdesátkách včetně Grega Grunka, Thoma Fuhrmanna a Ethana Porta. Licher ovšem odešel po prvním turné a bývající členové nahráli skvělé album "1938", vydané prestižním vydavatelsvím kolem kolektivu Neurosis - Neurot Recordings (2007).

Hudba kapely byla popisována jako industriální, Richie Unterberger (Allmusic) ji popisuje jako hudbu, která "naroubovala kmenové rytmy do industriálního dronu, včetně všespojující kytarovou linkou". Neobvyklé bicí nástroje jako barely či trubky byly přirozenou součástí jejich zvuku, a postupem let k nim přidávaly tu arabské onde řecké vlivy. Kapela v rámci možností koncertuje, v Česku ukázala v roce 2013 v Praze a v roce 2016 ve Vsetíně.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 13. 12. 2022 v sídle Téčka, TIC nebo online.