Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Sbor hudby (verze alternativa)

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
10. 2.
Pátek

20:00

Vrátnice

Kultovní underground z ValMezu

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 10. února 2023 - 20:00 - Vrátnice

Sbor hudby (verze alternativa)

Sbor hudby vznikl v roce 1982 ve ValMezu, hrál rok. V roce 2015 obnovil činnost. Hudebníci byli součástí alternativního hudebního hnutí 80. let. Hráli v kapelách Třírychlostní Pepíček, Slepé třevo/Rytmus 84, Masomlejn, Ještě jsme se nedohodli, Radegast, Minimální orchestr, Rytmická mládež. V současnosti tvoří vlastní hudbu ve více hudebních směrech, alternativa, šanson, soudobá vážná hudba, improvizace. První CD Na stolku v herně, pokřtěné Milošem Čuříkem 17.11.2022, bude k dispozici během koncertu.

Začátky: kapela měla vlastní repertoár v duchu under-new wave, hrála ve složení housle – Váša, saxofon-Míla, basa-René, bicí-Karkul. Vystupovala na Valných hromadách (koncerty brněnského alternativního hnutí) v Brně a Praze a soukromých „utajených“ akcích ve Val Mezu a Havířově … Existovala necelý rok. René Zelenka na počátku přišel s názvem Sbor podzemní a punkové hudby, což vystihovalo tehdejší realitu, ale zkrácený název se ukázal nakonec jako prozíravý, protože nyní jsou spíše Sbor alternativní a vážné hudby. No a co bude za pár let není jasné, že …
V roce 2015 dva původní členové obnovili činnost. V roce 2015 se Karkula vrátil po 25 letech k hudbě, a oslovil Václava s pokusem o obnovení kapely. Původním záměrem bylo zahrát jen na oslavě narozenin Reného Zelenky (basisty). Avšak následně Sbor hudby začal vytvářet další vlastní skladby, vznikala hudba mimo „trend“ styly, vlastní skladby pro radost a potěchu. Následovalo několik koncertů v Novém Jičíně, Val Mezu, Brně a Praze. V létě 2016 jsme se vrátili k tradici letních under festiválků ve Val Mezu z 80. let, akcí Zahradní slavnosti se Sborem hudby. Nyní prezentují pořad Na stolku v herně a Očistec. Nové skladby jsou od undergoundového feelingu (Příběh Sboru hudby) po moderní vážnou hudbu (Myšlení stroje, Fanfáry proti strachu). Společným jmenovatelem skladeb je aplikování minimal postupů. V roce 2019 se připojil hudební souputník z 80. let Jirka „Bobeš“ Prokš, který svou baskytarou posunul under-alternativní skladby do finální podoby.

Vstupné: předprodej 120 Kč, v den akce a na místě 150 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online od 17. 1. 2023