Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Alinde Quintet

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
18. 4.
Úterý

18:00

Brillovka, velký sál

Koncert mladých pražských hudebníků.

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 18. dubna 2023 - 18:00 - Brillovka, velký sál

Alinde Quintet

Anna Talácková – flétna, Barbora Trnčíková – hoboj, David Šimeček – klarinet, Kryštof Koska – lesní roh, Petr Sedlák – fagot

Dechový soubor Alinde Quintet byl založen na začátku roku 2019 mladými hudebníky v Praze. Jeho nynějšími členy jsou Anna Talácková (flétna), Barbora Trnčíková (hoboj), David Šimeček (klarinet), Kryštof Koska (lesní roh), Petr Sedlák (fagot), kteří studovali na prestižních univerzitách v Londýně, Bruselu, Lublani, Lyonu, Praze a Brně.
Již krátce po svém vzniku soubor vyhrál 1. cenu v mezinárodní konkurenci dechových kvintet na Bucharest International Music Competition a zanedlouho také 1. cenu v komorní hře v ODIN International Music Competition a 3. cenu z Mezinárodní soutěže komorních souborů OPUS 2021.
Členové souboru zastávají vedoucí pozice v předních českých i zahraničních orchestrech - v Orchestru Národního divadla, Filharmonii Brno, Symfonickém orchestru hl. m. Prahy FOK, Münchner Symphoniker, zároveň působí v České filharmonii, Symfonickém orchestru Českého rozhlasu a v PKF - Prague Philharmonia. Své orchestrální zkušenosti v minulosti získávali mj. ve věhlasných mládežnických orchestrech Gustav Mahler Jugendorchester a European Union Youth Orchestra.
Jako sólisté získali ocenění v mnoha mezinárodních i národních soutěžích - Mezinárodní interpretační soutěž Pražské Jaro, Mezinárodní soutěž v Chieri, Mezinárodní soutěž Pro Bohemia Ostrava, Mezinárodní soutěž Žestě Brno.

ANNA TALÁCKOVÁ / flétna
V roce 2019 získala 2. cenu na mezinárodní soutěži Pražské Jaro, stala se tak po dlouhé pauze 38 let první českou laureátkou této soutěže v oboru flétna. V roce 2018 stala se semifinalistkou Markneukirchen International Instrumental Competition. Po hudebních začátcích na ZUŠ ve Skutči a na pražském Gymnáziu Jana Nerudy ve třídě Jana Nováka vystudovala Pražskou konzervatoř a Ostravskou univerzitu pod vedením Jana Ostrého. Zúčastnila se zahraničních studijních stáží v Bruselu a Lublani, navštívila také řadu flétnových kurzů, z nichž si nejvíce cení dlouholeté spolupráce s profesory Gaby Pas-Van Riet a Philippem Bernoldem. Je členkou Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

BARBORA TRNČÍKOVÁ / hoboj
Je vítězkou mezinárodní soutěže v italském Chieri, absolutní vítězkou Pro Bohemia Ostrava a Soutěžní přehlídky konzervatoří. Po absolvování Gymnázia Jana Nerudy ve třídě Pavla Tylšara nastoupila na pražskou HAMU, kde nyní studuje v rámci doktorského programu. Část svých studií strávila na zahraničních stážích v Lyonu a Londýně. Absolvovala orchestrální akademii při PKF - Prague Philharmonia a zúčastnila se několika turné prestižních mládežnických orchestrů Gustav Mahler Jugendorchester a European Union Youth Orchestra. V současnosti působí na pozici 1. hobojistky ve Filharmonii Brno, je členkou orchestrální akademie České filharmonie, a také členkou Orchestru Národního divadla v Praze. Své vzdělání na poli komorní hudby rozvíjela zejména díky Akademii komorní hudby, vedle dechového kvinteta založila také dechové trio Slavic.

DAVID ŠIMEČEK / klarinet
Již v dětství se stal laureátem soutěže Concertino Praga, Soutěžní přehlídky konzervatoří, Mládí Bohuslava Martinů v Poličce a Czech Clarinet Art v Hořicích. Po maturitě na všeobecném gymnáziu nastoupil na Konzervatoř České Budějovice do třídy Zdeňka Urbánka, následně studoval ve třídě profesorů Milana Poláka a Víta Spilky na JAMU v Brně, kde nyní pokračuje v doktorském programu. Již během svých studií na konzervatoři úspěšně vykonal konkurz do Orchestru Národního divadla, kde zastává pozici zástupce vedoucího klarinetové skupiny. Byl členem orchestrální akademie České filharmonie, prestižního European Union Youth Orchestra, se kterým se zúčastnil několika zahraničních turné a působí také v ansámblu L’Armonia Terrena. Je členem komorního souboru Quasi Trio.

KRYŠTOF KOSKA / lesní roh
K jeho největším soutěžním úspěchům patří 2. cena ze soutěže Žestě Brno, 1. cena a absolutní vítězství ve svém oboru ze soutěže Pardubické dechy a 1. cena a titul absolutního vítěze Soutěže konzervatoří v Teplicích. Své studium hudby otevřel hrou na housle, lesní roh a klavír na ZUŠ v Hlučíně, následně na Brněnské konzervatoři ve třídě Jindřicha Petráše a nyní pokračuje na pražské HAMU ve třídě Ondřeje Vrabce a Jana Vobořila. V roce 2019 působil jako první hornista operního orchestru Moravského divadla v Olomouci. V současnosti tutéž pozici zastává v Orchestru Národního divadla v Praze, je členem orchestrální akademie České filharmonie a Moravia Brass Bandu. Se svým bratrem hornistou Mikulášem Koskou by rád navázal na tradici bratrů hornistů Zdeňka a Bedřicha Tylšarových.

PETR SEDLÁK / fagot
Začal hrát na fagot na ZUŠ v Jihlavě a poté absolvoval Konzervatoř Brno u Pavla Zatloukala a Romana Novozámského. V roce 2017 nastoupil k bakalářskému studiu na prestižní Royal College of Music v Londýně, kde studoval u Julie Price, Sarah Burnett a Andrea de Flammineis. V roce 2021 získal magisterský titul na stejné škole, a to ve dvojoboru fagot - u Roberto Giaccaglia, Joost Bosdijk a Emily Hultmark - a dirigování u Howard Williams. Byl členem orchestrální akademie English National Opera, BBC Symphony Orchestra, Filharmonie Brno a Orchestru mladých Evropské Unie EUYO. Petr je laureátem Mezinárodní soutěže dechových nástrojů Brno (2013, 2015) a soutěže Pro Bohemia Ostrava. Je hostujícím hráčem v BBC Symphony Orchestra a Royal Philharmonic Orchestra. V současnosti působí v Orchestrální akademii České Filharmonie, jako sólofagotista Bath Festival Orchestra a na pozici zástupce vedoucího skupiny fagotů v orchestru Mnichovských symfoniků.

Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 190 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 14. 3. od 8:30 hodin.
Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.
Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle Téčka a v TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Studenti rožnovské ZUŠ mají po předložení studijního průkazu vstup zdarma.
Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.

Akce proběhne dle platných hygienických opatření.