Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Na kafe s Adélou a Borisem Jirků

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
22. 6.
Čtvrtek

18:00

Besedování Aleny Čípové.

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 22. června 2023 - 18:00 - Valašské muzeum v přírodě - Sušák, 2. patro, konferenční sál, ulice Palackého 634, Rožnov pod Radhoštěm

Téčko ve spolupráci s Valašským muzeem v přírodě uvádí

Na kafe s Adélou a Borisem Jirků

Besedování Aleny Čípové 

  • život umělců očima otce a dcery 
  • zákulisí výtvarného umění současnosti 
  • moravské kořeny a jejich vliv na tvorbu našich hostů
  • Adéla Marie a její putování s knihou Mařka
  • portrét „naživo“ během besedy z tužky pana Borise

Boris Jirků

Malíř, sochař, ilustrátor prof. Boris Jirků se narodil 10.dubna 1955 ve Zlíně. V letech 1970 až 1974 absolvoval Střední umělecko průmyslovou školu v Uherském Hradišti a v letech 1974 - 1980 Akademii výtvarných umění , v ateliéru prof.akad.mal. Arnošta Paderlíka. Do roku 1990 učitel LŠU. Vedl 17 let výuku figurální kresby a malby na VŠUP v Praze. Krátce působil jako rektor. Nyní vede výuku figurální kresby a malby na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Současně je vedoucím a garantem doktorandského a magisterského programu – klasická média (figurální – kresba, grafika, ilustrace, malba, plastika) na Fakultě výtvarných umení Akademie umění v Banské Bystrici. Organizuje výstavy FIGURAMA, studentské kresby patnácti univerzit z Evropy a USA. Věnuje se volné kresbě, malbě, grafice, ilustraci, dřevěné a kovové plastice, výtvarným realizacím v architektuře. Zúčastnil se několika desítek kolektivních výstav u nás i v zahraničí.
Věnuje se volné kresbě, malbě, grafice, ilustraci, dřevěné a kovové plastice, výtvarným realizacím v architektuře. Zúčastnil se několika desítek kolektivních výstav u nás i v zahraničí. Většina jeho prací má figurativní charakter, u obrazů a ilustrací hraje významnou roli dynamická perspektiva a výrazná barevnost. Jeho tvorba je podobenstvím současného moderního života s originálním autorským projevem. Pitoresknost, expresivita, mnohdy až absurdnost obrazových příběhů vede ke klasifikaci a přiřazování díla Borise Jirků ke škole české grotesky. Ilustroval mnoho významných děl světové literatury, je držitelem uměleckých ocenění, několikrát získal například cenu Nejkrásnější kniha roku za originální knižní ilustrace.
Boris Jirků patří mezi nejvýznamnější současné autory, je zastoupen ve sbírkách po celém světě.

Adéla Marie Jirků

Adéla Marie Jirků se narodila roku 1985 v Praze. Absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (Atelier Ilustrace a grafiky). V letech 2007 – 2008 se zúčastnila stáže ESBAMM Marseille (Studio Champs de la peinture – Prof. Bartoli). Své studium završila na Akademii výtvarných umění (Ateliér Grafiky 1- Škola Prof. Lindovského).
Jirků má za sebou řadu samostatných i skupinových výstav. Vydala několik autorských knih a řadu ilustrací. Příležitostně vystavuje spolu se svým otcem malířem a sochařem Borisem Jirků. Tvoří a pracuje v Praze a na Horní Bečvě.

2012–2015
práce pro české zastoupení švédské firmy Arctic Paper / work for Arctic Paper CZ 
2008–2011
AVU Praha, Ateliér Grafiky 1- Škola Prof. Lindovského/ Academy of Fine Arts in Prague, CZ
2007–2008
ESADMM Marseille, Studio Champs de la peinture - Prof. Bartoli / Upper School of Art And Design Marseille-Méditerranée, FR
2005–2007
VŠUP Praha, Ateliér Ilustrace a grafiky / Academy of Arts, Architecture and Design in Prague, CZ
2001–2005
Akademické Gymnázium Štěpánská, Praha / Lycée Academic in Prague, CZ

Vstupné 80 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 16.5. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.