Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Paweł Warchoł: Rysunki / Kresby

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
14. 7.20. 8.

10:00

Galerie Kostnice

Výstava kreseb polského grafika.

dobrovolné vstupné

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 14. července až neděle 20. srpna 2023 - 10:00 - Galerie Kostnice

Paweł Warchoł: Rysunki / Kresby

Téčko ve spolupráci s Římskokatolickou farností a Iskérkou si vás dovolují pozvat na výstavu v Galerii Kostnice

Vernisáž proběhne ve čtvrtek 13. července v 17 hod. ve farské zahradě.
Úvodní slovo: Gabriela Nováková
Hudební program: Patt Berry

Paweł Warchoł je člověk plný energie, pracovitosti a dobré mysli, s velmi poctivým přístupem k životu i ke své tvorbě. Jako svůj zásadní výtvarný vyjadřovací prostředek si zvolil médium kresby. Z jeho prací cítíme systematičnost, napětí, obdivuhodnou koncentraci na detail. Plochu papíru pokrývá hustou sítí tenkých linií, které vrství v téměř nekonečných strukturách, pomocí nichž buduje prostor, pracuje se světlem a stínem, zároveň odkrývá i ukrývá. Jeho kresby jsou velmi autentické, nesou hluboké stopy osobního prožitku. Někdy se nám může dokonce zdát, jako by se autor během tvůrčí práce ocitl uvnitř prostoru, který vytvářel, jako by jej tento prostor doslova celého pohltil. Nevytváří ilustrace příběhů, ale ponechává tajemství, vybízí nás k hledání ve vlastní paměti, k reflexi osobní zkušenosti uložené kdesi v hloubi našeho nitra. Pracuje s nadčasovými tématy, která se dotýkají samotné lidské existence, v jeho kresbách můžeme však zároveň objevit optimismus a hravost s příchutí náhody a improvizace.
Paweł Warchoł se narodil v roce 1958 v Krakově. Studoval na Akademii výtvarných umění v Krakově, v roce 2010 mu byl udělen doktorát na Akademii výtvarných umění v Katovicích. Je známý nejen na polské výtvarné scéně, ale představuje svá díla také na prestižních výstavách téměř po celém světě. Jeho tvorba byla ohodnocena řadou významných cen doma i v zahraničí. Uspořádal několik výstav i v České republice. Několikrát byl oceněn na Mezinárodním Bienále kresby Plzeň, v roce 2010 získal cenu nejvyšší – Grand Prix. Byl dvakrát stipendistou ministerstva kultury a umění, v letech 1986 a 1990. V roce 1992 obdržel v Senátu Polské republiky cenu Polcul Foundation - Nadace pro podporu nezávislé polské kultury.
Kromě kresby se také věnuje malbě, fotografii a grafickému designu.
Je zastoupen ve sbírkách Národního muzea v Krakově, Slezského muzea v Katovicích, Královského muzea Akademie výtvarných umění v Barceloně, Státního muzea w Lublinu a Muzea v Osvětimi a v řadě soukromých sbírek v Polsku i v zahraničí.
Žije a pracuje v polské Osvětimi.

Ve spolupráci: farnost, Iskérka
Partneři výstavy: Solartec

Otevírací doba: úterý - sobota: 10:00 - 16:00, neděle: 12:00 - 16:00 
Vstupné dobrovolné.