Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Duo Beautiful Strings

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
12. 3.
Úterý

18:00

Společenský dům

Koncert vážné hudby.

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Úterý 12. března 2024 - 18:00 - Společenský dům

Duo Beautiful Strings

Monika Urbanová – housle, Hedvika Mousa Bacha - harfa

Houslistka Monika Urbanová a harfistka Hedvika Mousa Bacha založily Duo Beautiful Strings již během svých studií na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze v roce 2010. Za sebou měly vítězství v různých mezinárodních soutěžích i sólové zkušenosti. Od té doby společně vystupují na koncertních pódiích jak v České republice, tak i v zahraničí. V letech 2011-2013 vystupovaly v představení Easy Living divadla Mlejn. Šlo o nevšední spojení klasické hudby se vzdušnou vertikální akrobacií.Vystoupily v komorním cyklu FOK „Slovo a hudba“, na festivalech Nekonvenční žižkovský podzim, Lissa Classica, Mezinárodní varhanní festival ve Filipově, Středočeské kulturní léto, Pražský Montmartre, Léto v parcích Prahy 2, České doteky hudby, Dny soudobé hudby, Tanvaldské hudební jaro aj.
V roce 2022 založily vlastní projekt Pražské premiéry Dua Beautiful Strings, s cílem podpořit tvorbu současných skladatelů – www.premierydbs.cz Beautiful Strings spolupracuje se zpěvačkami K. Janů, M. Fassati, s flétnistkami N. Květoňovou, E. Miškovou a s violoncellistkami D. Weiss Hoškovou a Z. Adorján.
Interpretky zahrnují do svého repertoáru kromě originálních kompozic též vlastní aranžmá. Díla francouzských mistrů (C. Debussy, M. Ravel, C. Saint-Saens aj.) natočily v roce 2013 na CD "Beau Soir". V roce 2020 oslavily deset let společného koncertování, a proto natočily svůj druhý disk ze skladeb autorů 20. století (A. Piazolla, A. Pärt, J. Williams, O. Urban aj.), který vyšel u ARCO DIVA. Vznikly také první videoklipy. V květnu 2021 získaly druhé místo (Zlaté ocenění) v soutěži PRAH-A-HARP Festival v kategorii profesionál. S pozitivními ohlasy se setkávají též hudebně edukativní koncerty pro školy a školky „Za poznáním tajů hudby“ a „Výlet do Říše hudby“ a koncerty pro seniory. Jejich široký a pestrý repertoár od baroka až po současnost, virtuozita a preciznost hry sklízí úspěchy hudebních kritiků i široké veřejnosti.

  „Hudba plná naděje“

O. Urban (1973)

Žižkovská suita

Tango Klezmer – Chorál Waltz – Píseň (2017)

J. Suk (1874-1935)

Houslové sólo z pohádky Radúz  a Mahulena (1898)

C. Saint – Saens (1835-1921)

Fantasie pro housle a harfu, op. 124

-------

J. Williams (1932)

Hudba z filmu Schindlerův seznam (1993)

Vzpomínky – Židovské ghetto Krakow v zimě 1941 – Hlavní téma

J. Thomas (1826-1913)

The Minstrel’s Adieu to his Native Land

R. Ryterband (1914-1979)

Tři hebrejské balady pro housle a harfu (1946), česká premiéra

Snílek

Radostný mistr

Ukolébavka

Duo Beautiful Strings

Monika Urbanová – housle

Hedvika Mousa Bacha – harfa

První půlka programu koncertu Dua Beautiful Strings je plná krásných romantických melodií. Žižkovská suita byla napsaná rodákem z Prahy Ondřejem Urbanem přímo pro duo, které ji premiérovalo na zahajovacím koncertě festivalu Nekonvenční žižkovský podzim v roce 2017. Jednu z nejkrásnějších melodií pro housle napsal skladatel Josef Suk v nejšťastnějším období svého života – po svatbě s dcerou A. Dvořáka Otylkou, dnes skladbu známe pod titulem Pohádka. Fantasie francouzského autora C. Saint-Saense je originální kompozicí přímo pro housle a harfu. Je plna proměnlivých nálad a francouzského šarmu.

Druhá část večera je věnovaná hudbě 20. století. Zazní slavné melodie ověnčené Oskarem z filmu Schindlerův seznam. Sólová harfa se nám představí v krásné skladbě Johna Thomase. Autorovo sbohem své rodné zemi je soubor 4 variací, v každé harfa představí jiný technický prvek. Závěr koncertu bude patřit hluboké kompozici Romana Ryterbanda - jednoho z polských autorů, kteří přežili holocaust. Duo Beautiful Strings ji nově zařadilo do svého repertoáru a skladba se tak dočkala své české premiéry. Ať nám vždy hudba přináší naději na lepší zítřky...

Drobné občerstvení v ceně vstupenky.

Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 200 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 13. 2. od 8:30 hodin.

Držitelé Rožnovské seniorské karty: 110 Kč.
Zvýhodněné vstupné bude možné zakoupit v předprodeji v sídle Téčka a v TIC nebo na místě vždy po předložení Rožnovské seniorské karty.
Hlavní partneři akce: Nadace Český hudební fond.