Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Frankie Rose, SRSQ, Ivy Z

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
1. 3.
Pátek

20:00

Vrátnice

Koncert plný weird popu dvou amerických a jedné české zpěvačky

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pátek 1. března 2024 - 20:00 - Vrátnice

Frankie Rose, SRSQ, Ivy Z

Rozumí si temnota s weird popem? Frankie Rose, bývalá členka Vivian Girls, Crystal Stilts a Dum Dum Girls, už delší dobu hraje a zpívá sólo. Dokonce si dovolila zcoverovat celou desku The Cure Seventeen Seconds. Loni zazářila novým albem Love As Projection a na jaře přijíždí na evropské turné společně s SRSQ, další éterickou americkou zpěvačkou. Jediný koncert v Česku odehrají v Rožnově a doplní je Ivy Z, sólový projekt Lenky Zbořilové z dreampopové kapely Billow, která k živému hraní přistupuje podobně rozmanitě jako ke své tvorbě a na kontě má už dvě oceňovaná alba.

Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 9. 1. 2024 v sídle Téčka, TIC nebo online.

Druhé plnohodnotné album FRANKIE ROSE Interstellar vyšlo v únoru 2012 a od Pitchfork si vysloužilo označení „Best New Music“. Její třetí deska s názvem Herein Wild vydala u Fat Possum v roce 2013. Aktuální nahrávka, v pořadí pátá deska, je o tom, že musíme soustředit naši společnou energii na malé věci kolem nás které máme pod kontrolou, abychom našli svou radost. Odvedení pozornosti od větších systémových problémů, které jsou ohromující a jsou tak mimo naše kolektivní ruce… prozatím…“
Frankie Rose vytvořila záviděníhodné hudební dědictví, od hraní s kapelami jako Crystal Stilts a The Vivian Girls, ale na Love As Projection udělala odvážný krok do elektronické popové produkce. Poté, co strávila téměř dvě desetiletí etablováním se v New Yorku a Los Angeles v nezávislých hudebních kruzích se Rose po šesti letech znovu objevuje se svěží formou, estetikou a étosem. Když posloucháme její expanzivní přístup k psaní písní, svěží atmosféru a transcendentní vokál plný melodie a harmonie, můžeme zavzpomínat na zlatá léta labelu 4AD s kapelami Cocteau Twins nebo Dead Can Dance. Love As Projection je znovuzavedením jejího etablovaného stylu skrze objektiv současného elektronického popu. Bylo natočeno s producentem Brandtem Gassmanem a smícháno dlouhodobým spolupracovníkem Jorge Elbrechtem. Toto je album, na které Frankie Rose čekala celou svou kariéru.

SRSQ (vyslovováno seer-skew) je přezdívka zpěvačky a hudebnice Kennedy Ashlyn. Od prvních let, kdy byla spoluzakladatelkou vizionářského shoegaze dua Them Are Us Too (vedle zesnulého, oplakávaného Cashe Askewa) přes rostoucí počet sólových prací na Dais Records, neustále zdokonalovala svůj víceoktávový rozsah jejího silného a přitom poetického hlasu. Slavný debut z roku 2019, Unreality, předvedl prohlubující se dar pro melodickou dynamiku a emotivní exorcismus – režim, který napůl vážně nazvala „griefwave“. Přirozeně následovalo rozsáhlé koncertní turné, které dále vypilovalo její přirozený talent pro performanci.
Rok 2022 dále potvrzuje Kennedy jako zásadní generační talent, schopnou syntetizovat osobní boje a smutky do strhujících, vykupitelských hymen. Její hudba je hudbou vřavy a triumfu, nejtemnější noci přecházející do nejjasnějšího úsvitu, kde se úzkost stírá a stává se přijetím. Sémě SRSQ teprve začalo kvést; Jak sama říká: "Oddanost mé práci bude mou spásnou milostí a nakonec zničím nesmyslné představy o tom, kdo jsem nebo jaká mám být, a zažiji skutečnou svobodu."

Pod jménem Ivy Z se skrývá sólový projekt Lenky Zbořilové z dreampopové kapely Billow, kterou jste měli možnost v Rožnově vidět dvakrát, a jelikož se podle všeho rozpadli, opakovat se to nebude. Ivy Z debutovala v roce 2021 experimentální nahrávkou Under a Red Moon, kdy byla po dobu 16 týdnů (čti každý týden) složena či dodělána jedna písnička. Druhá desky Let Yours Be the Last Burning Heart, vyšla 3. února 2023 na ostravském labelu Korobushka Records. K živému hraní přistupuje podobně rozmanitě jako ke své tvorbě. Rozumí si temnota s weird popem?