Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

připravujeme

Kristýna Španihelová – Malka

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
1. 6.7. 7.

10:00

Galerie Kostnice

Výstava kovů a šperků rožnovské rodačka Kristýny Španihelové.

dobrovolné vstupné

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Sobota 1. června až neděle 7. července 2024 - Galerie Kostnice

Kristýna Španihelová – Malka

Téčko ve spolupráci s Římskokatolickou farností a Iskérkou si vás dovolují pozvat na výstavu v Galerii Kostnice

sobota 1. června až neděle 7. července 2024
vernisáž proběhne v pátek 31. května v 17 hod. ve farské zahradě

Úvodní slovo: Gabriela Nováková
Hudební program: Krůžek štyr tet
Otevírací doba: úterý - sobota: 10:00 - 16:00, neděle: 11:00 - 15:00 
Vstupné dobrovolné.

Doma na stěně visí velký portrét. Stará kolorovaná fotografie mladé ženy v kroji. Je to tvář sestry mé prababičky, kmotry mé babičky z matčiny strany. Amalie Vašutová se narodila 23. února 1917 jako druhorozená dcera v rodině pasekáře v údolí Horní Bečvy, kde poté prožila celý život. V zimě roku 1945 si pro ni domů přišlo gestapo. Za podporu a spolupraci s partyzány byla vězněna na Horní Bečvě, Valašském Meziříčí, a pak v Brně v Kounicových kolejích. Domů na Horní Bečvu se již nikdy nevrátila. Její rodiče a příbuzní se nikdy nedozvěděli, co se s Malkou, jak ji doma všichni říkali, stalo. Nepřestávali však věřit, že se jednoho dne vrátí. Teprve před několika lety se rodina dozvěděla, že byla v Brně v březnu r. 1945 popravena zastřelením. Poslední dopis rodině, který Malka napsala po svém zatčení, končí slovy: „Je to můj osud.“ Výstava Malka je věnovaná její památce.

Rožnovská rodačka Kristýna Španihelová (*1982) vystudovala Vysokou školu výtvarných umení v Bratislavě ateliér S-M-L_XL Kov a Šperk kde v současnosti vede ateliér Kov a Šperk. Ve své tvorbě se pokouší pochopit vztah člověka k materiálu, jeho emoce a jejich vzájemné souvislosti. Klade si otázky o skutečných společenských hodnotách materiálu, věcí a jejich pomíjivosti. V roce 2011 ukončila doktorské studium obhajobou teoretické práce „Lidský příběh materiálu: Ikonologie organických materiálů v současném šperku“ a praktické části „Materialita bytí“.  Kristýna Španihelová vystavuje na Slovensku a v České republice, také v zahraničí. Věnuje se pedagogické práci, vede odborné kurzy a workshopy, účastní se módních přehlídek šperků a doplňků, má za sebou desítky samostatných a skupinových výstav. Žije a pracuje v Bratislavě a na Horní Bečvě.

Ve spolupráci: Římskokatolická farnost Rožnov p. R., Iskérka o.p.s
Partneři výstavy: Solartec