Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

Rožnov a Rožnované za časů Velké války

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
25. 7.30. 8.

08:00

Masarykovo náměstí

Dobové fotografie a dokumenty k 110. výročí od začátku První světové války.

bez vstupného

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Čtvrtek 25. července až pátek 30. srpna 2024 - 8:00 - Masarykovo náměstí

Rožnov a Rožnované za časů Velké války

Velká válka, později nazývaná jako první světová, vypukla uprostřed léta 1914. O vyhlášení válečného stavu informoval 28. července císařský manifest Mým národům. Jeho zveřejnění ukončilo napjatou atmosféru, všudypřítomnou nervozitu, spekulace a šeptandu, které se ve společnosti šířily od červnového atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda dʼEste a jeho manželku Žofii v Sarajevu.
Rožnované, stejně jako tisíce jejich spoluobčanů v celé monarchii, měli brzy možnost poznat, jak razantně a bezohledně vstoupí válka do jejich životů. Když po více než čtyřech letech válečný konflikt skončil, nic už nebylo jako dříve. A změnilo se nejen státoprávní uspořádání. V Rožnově nebylo rodiny, do jejíhož života by Velká válka nějakým způsobem nezasáhla.
Výstava je realizována Městem Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s Téčkem jako součást akcí připomínajících 110. výročí vypuknutí Velké války.

Autor: Daniel Drápala
Grafické zpracování: Téčko
Produkce: Téčko

Obrazové materiály poskytlo Národní muzeum v přírodě – Valašské muzeum v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm, Moravský zemský archiv – Státní okresní archiv ve Vsetíně a autor.