Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Dokumentární festival Jeden svět.

­Identita, jistota, bezpečí. Dokumentární festival Jeden svět hledá, co nás spojuje

Tisková zpráva

Rožnov pod Radhoštěm, 8. dubna 2019

Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu nevratné klimatické změny stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom pátrá letošní 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se koná od 8. do 11. dubna v kině Panorama v Rožnově pod Radhoštěm a probíhá také v dalších 34 městech po celé České republice.

Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat. „Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Zahajovacím filmem rožnovského festivalu byl snímek #FollowMe, který se zabývá aktuální problematikou sociální sítě Instagram a odhaluje dobře fungující systém založený na podvádění. Následoval český dokument Bratři Okamurové, po němž měli diváci jedinečnou možnost debatovat s jedním z hlavních protagonistů, Hayato Okamurou. "Ve stejném duchu budou pokračovat i další festivalové dny. Budeme promítat skvělé dokumenty a každý den přijede zajímavý host. Součástí festivalu je také doprovodná výstava ve vestibulu kina s názvem Pod slupkou tma, která popisuje příběh dvou oblíbených druhů tropického ovoce - banánů a ananasů. Jen málokdo ví, že "pod slupkou" se ve skutečnosti skrývá znečištěné životní prostředí, komunity bez přístupu k nezávadné vodě, porušování lidských práv, mzdy, za které se nedá žít důstojný život, nebo dokonce vraždy odborářů,“ doplňuje dramaturg festivalu Pavel Jakubík.

Popisky fotografií:

photo_Jakub-Sobotka_607c8068: Festival slavnostně zahájili (zleva): starosta města Radim Holiš, Barbora Hudečková za organizaci Člověk v tísni a Pavel Jakubík vedoucí kina Panoráma.

photo_Pavel-Jakubik_DSC_0501: Hayato Josef Okamura při besedě s diváky po projekci filmu Bratři Okamurovi.

photo_Pavel-Jakubik_DSC_0512: Hayato Josef Okamura při besedě s diváky po projekci filmu Bratři Okamurovi.

photo_Pavel-Jakubik_DSC_0525: Dopolední projekce pro rožnovské studenty.

Program festivalu Jeden svět 2019 v Rožnově pod Radhoštěm

Pondělí 8. 4.

16:45 Vesnice plavajících krav

18:30 Oficiální zahájení,  #FollowMe

20:00 Český žurnál: Bratři Okamurové + debata (Hayato Okamura)

Úterý 9. 4.

16:45 Dobré zprávy + Volání divočiny

18:15 Ženy s náušnicemi ze střelného prachu + debata (Martina ElHaddad)

20:15 Bezpodmínečná láska + debata

Středa 10. 4.

16:45 Začít znovu

18:15 Boj s drakem

20:15 Láska a prázdná slova + debata (Lenka Vojtovičová a Zlatuše Lušovská)

Čtvrtek 11. 4.

16:45 Reds, do toho!

18:15 EXIT – Dát extremismu sbohem

20:15 Příběh cesty kolem světa + debata (Slávek Král)

https://www.tka.cz/kino/jeden-svet