Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Katarzia vystoupí se sólovým projektem v Rožnově

Nejvýraznější slovensko-česká písničkářka Katarzia vystoupí se sólovým projektem v Rožnově

Katarzia je patrně nejzajímavější slovenská písničkářka všech dob, u nás někdy přirovnávána k mladé Zuzaně Navarové nebo Suzan Vega. Ve svých hravě drzých, neotřelých skladbách reaguje na současné společenské dění a vyjadřuje pocity dnešního mladého člověka. V hudebním klubu Vrátnice představí svůj „girl folk rap“ 24. května 2019 od 20:00 hod.

Katarzia, vlastním jménem Katarína Kubošiová, vydala zatím tři alba – Generácia Y, Agnostika a Antigona, jež je poskládáno ze skladeb ke stejnojmennému představení v bratislavském Slovenskom národnom divadle a získala za něj několik ocenění. Na základě účasti v Red Bull Music Academy v Berlíně letos vystoupí na nejprestižnějším elektronickém festivalu v Evropě Sonar Barcelona.

Rodačka z Nitry své skladby komponuje intuitivně, s reakcí na aktuální události. Její společensky angažované texty nezatížené stereotypy intenzivně reflektují současné společensko-politické dění, ale také život mladých lidí či postavení ženy ve společnosti. „Je to paradox. Kolem krásy je tolik problémů. Na scéně jsou nepochybně umělci, kterým se daří proto, že skvěle vypadají. Potom tu jsou globálně slavné zpěvačky jako Rihanna nebo Ariana Grande, které vypadají naprosto dokonale a pomáhá jim to šířit nejen jejich pop, ale i statementy, což je ve výsledku fajn. Podívej se na můj Instagram: nejvíc lajků má fotka, na které jsem pěkná. To mě štve. Je moc idealistické chtít, aby lidi lajkovali hlavně to, o čem píšu?" popsala svůj postoj pro Aktuálně.cz.

Sama Katarzia svůj styl charakterizuje jako „girl folk rap“. Její styl je neokoukaný, barvitý a dynamický, pohrává si s jistou dávkou ironie i naléhavosti. Skladby mají syrový až provokující náboj s bohatými aranžmá v různých variantách – od akustické kytary, kláves a elektroniky až po živou kapelu. Na posledním albu Antigona, jež nahrála spolu s mladým talentovaným bratislavským producentem Pjoni, jsou patrné vlivy elektronické hudby i rapu. Katarzia je nejen tvůrkyní skladeb a textů, ale také producentkou alba.