Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Klub Vrátnice slaví první výročí

Klub Vrátnice slaví první výročí

V sobotu 7. září to bude přesně rok od otevření hudebního Klubu Vrátnice v Rožnově pod Radhoštěm. Během prvního roku prošlo Vrátnicí přes 3 000 návštěvníků. Klub je přitahuje nejen bohatou nabídkou kvalitních hudebních zážitků, ale také svým unikátním charakterem – zabydlel se totiž v prostorách původní vrátnice firmy Tesla, proslulého výrobce televizorů a domácí elektroniky.

„Je to takové pokračování rožnovské klubové scény, ale zároveň přístupné širšímu okruhu lidí. Prostředí je moc hezké, líbí se mi kavárna a stylové detaily,“ pochvaluje si Zuzana Mazáčová z Rožnova. Klub však nežije jen hudbou. Pravidelně se zde konají hospodské kvízy, promítání alternativních filmů, besedy z cyklu Klubu cestovatelů, poslechové pořady Jiřího Černého a párkrát hostil také stand-up a Slam poetry.

Pozitivně hodnotí první rok existence klubu také jeho manažer Martin Valášek: „S klidným svědomím jej můžeme považovat za úspěšný. Vystoupilo zde nespočet hudebníků domácích i zahraničních, mezi jinými zahráli či zazpívali Lenka Dusilová, The Nightingales, Tom Holliston z No Means No, MIDI LIDI, Už jsme doma, Ventolin, Dunaj, Thom Artway, Hańba!, Ceschi či Katarzia. A mnoho z nich sál zdárně vyprodalo.“

Návštěvníci se mají na co těšit i v budoucnu. V nadcházející sezoně se na Vrátnici chystá třeba kultovní německé instrumentální duo bicích a violoncella Guts Pie Earshot, vycházející hvězda alternativní rockové scény Nylon Jail, astrální metalisté Insania nebo veteráni české scény Tango se zpěvákem Miroslavem Imrichem.

Zájem publika o pořádané akce je hlavní motivací k rozvíjení prostoru pro rozmanitou kulturu. „Postupně jsme překonávali porodní bolesti a klub stále vylepšujeme, třeba v létě jsme nainstalovali klimatizaci, kterou určitě ocení všichni návštěvníci,“ popisuje Valášek. Interiér nově ozdobí fotografie dvorního fotografa klubu Josefa Bosáka, se kterým přinášíme krátký rozhovor.

Na Vrátnici chystá výstavu Josef Bosák, dvorní fotograf rožnovského klubu i festivalů jako jsou Colours of Ostrava nebo Beats for Love

JS: Jak dlouho se zabýváš focením koncertů?

JB: Je to dlouho, chytlo mě to jako bývalého muzikanta. Větší spolupráce začala před čtyřmi lety s Petrem Fialou a kapelou Mňága a Žďorb, když mě pozvali na focení do nahrávacího studia a následně jsem s nimi jezdil koncertní šňůru. Rok nato jsem se dostal nabídku na Colours of Ostrava, kde vystupoval Michal Hrůza s Janáčkovou filharmonií. Využil jsem toho, že jsem mohl fotit i zahraniční kapely jako Imagine Dragons a další.

JS: Takže ses stal oficiálním fotografem Colours of Ostrava?

JB: Ano, i dalších, třeba Beats for Love. Mám rád živé kapely, když dění na podiu má svou dynamiku. Nejlépe se mi fotí s pražskou kapelou Skyline, zvou mě na všechny své koncerty. Spolupracuji s iReportem, kteří mi vyřídí akreditaci na koncert, o který mám zájem. Takže jsem třeba fotil LP na posledním pražském koncertě.

JS: Ale zpět do Rožnova, fotíš také koncerty na Vrátnici.

JB: Je to klub, což je příjemné. Jsem mnohem blíž k muzikantům než na velkých festivalech, je to komorní, má to svoji atmošku.

JS: Od září budou na Vrátnici viset tvoje fotky, budeš tam mít takovou kontinuální výstavu, fotografie se budou v čase měnit…

JB: Ano, pracuji na výstavním souboru portrétů muzikantů. Finální fotografii vytisknu na velký formát a nechávám ji podepsat, každý k tomu navíc něco připíše.

JS: Objevují se tvé fotografie v časopisech?

JB: Jo, toho je hodně, titulní stránky hudebních časopisů a tak.

JS: Vypadá to, že v hudebním světě tvé jméno již něco znamená…

JB: To nevím, ale každopádně mne potěší, když někam přijdu a lidé z branže znají mou práci.

Jakub Sobotka

ředitel TKA kulturní agentury