Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Vrátnici rozezní energický jazz v podání norských KIAP

Vrátnici rozezní energický jazz v podání norských KIAP

Po říjnové porci Jazzmenu se mohou posluchači v Rožnově pod Radhoštěm těšit na další jazzovou lahůdku. Ve čtvrtek 14. listopadu vystoupí ve Vrátnici norští KIAP.

Pokud se řekne současný evropský jazz, tak první asociace je jasná - Norsko. Ze země fjordů a dobrých detektivek je i jazzové uskupení KIAP. V kapele působí také český saxofonista Michal Wróblewski. Trio hraje hudbu energickou a extrovertní, čerpá inspiraci z americké jazzové avantgardy, rocku, metalu i evropské vážné hudby. Melodicky neotřelé kompozice ve spojení s rockovou expresivitou, bezprostřední interakcí a improvizací vytváří projekt, který je i na norské scéně výjimečný a díky tomu si za tři roky existence kapela vydobyla mezi jazzmeny značné renomé.

Těleso vystoupilo na festivalech a koncertech v Norsku, Holandsku, Dánsku, Polsku, Slovensku, České republice a Japonsku. V roce 2016 skupina vydala debutové album u vydavatelství Hevhetia, v letošním roce vyšlo album druhé s hostujících německým saxofonistou a klarinetistou Frankem Gratkowskim.

Slušelo by se uvést celou sestavu: Magnus S. Eide hraje na bicí, Michal Wroblewski na altový saxofon a Magnus J. Grimnes na elektrickou kytaru.

Předskakovat bude mladá frejazzová kapela s kořeny ve Frenštátě pod Radhoštěm s matoucím názvem Národní divadlo.