Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM V OBRAZECH – výstava

Rožnov pod Radhoštěm, 10. 2. 2021 • Rožnovský T – klub, kulturní agentura ve spolupráci s Valašským muzeem v přírodě připravili netradiční výstavu. Na výlepových plochách a na panelech na Masarykově náměstí představují obrazy zachycující město Rožnov pod Radhoštěm a jeho blízké okolí v proměnách času.

 „Na 15 místech je vystaveno celkem 22 obrazů od 14 autorů. Srdcem výstavy je rožnovské náměstí, kde jsou výstavní panely přímo pod sochou prezidenta Masaryka. Další vystavená díla potkáte na výlepových plochách při procházce směrem k parku, knihovně a Brillovce. Na plakátech výstav je orientační mapka se zakreslením umístění všech obrazů,“ upřesňuje koncepci výstavy Jakub Sobotka, ředitel T – klubu.

Výstava zahrnuje díla akademických malířů i místních samouků, které k malbě inspirovala valašská krajina a láska k rodnému kraji. Nejstarší jsou litografie od Františka Kalivody z poloviny 19. století, který vystudoval Akademii výtvarných umění ve Vídni, ale dožil se pouhých 34 let. Nechybí zde několika obrazů ze začátku 20. století od Bohumíra Jaroňka, grafika, malíře a zakladatele Valašského muzea v přírodě. Bedřich Fojtášek zachytil Bayerovu ulici na konci druhé světové války po přechodu fronty. Rodák z Tylovic vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze, pracoval jako litograf a grafik v tiskárně bankovek Národní banky Československé. Je spoluautorem našich papírových platidel, např. státovky Protektorátu Čechy a Morava v hodnotě 10 korun. Marie Vořechová-Vejvodová namalovala alegorii na odvoz základního kamene pro Národní divadlo.

„Informace k dalším autorům a obrazům jsou online. Medailonky všech autorů naleznete na stránkách agentury www.tka.cz a na facebooku, kde v průběhu celého trvání výstavy zveřejňujeme na pokračování zajímavé příběhy, které se váží k některým vyobrazeným místům. Snadno všechny dosud zveřejněné vyhledáte pod hashtagem #roznovvobrazech, na který stačí u příspěvku kliknout nebo jej zadat do vyhledávacího pole facebooku“ dodává Sobotka kde hledat další informace o výstavě.

Výstava, kterou pořádá T-klub kulturní agentura a Valašské muzeum v přírodě, bude volně přístupná do konce března. Na výlepových plochách budou obrazy postupně mizet pod novými plakáty, jak se bude oživovat kulturní a společenské dění. Všechny vystavené obrazy jsou ze sbírek Valašského muzea v přírodě.