Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství

Rožnov pod Radhoštěm, 2. 3. 2021 • Promítání kina zatím navštívit nemůžete, přijďte se podívat na budovu kina Panorama v Rožnově pod Radhoštěm. Od začátku března zde najdete komiksy inspirující se příběhy legendárních Rychlých šípů.

Chátrající budova kina Panorama ožila novými příběhy legendárních Rychlých šípů. Výstavu pořádá T klub kulturní agentura ve spolupráci s rožnovským rodákem Tomášem Prokůpkem, který se dlouhodobě zabývá historii českého komiksu. Ten také přišel s nápadem sestavit antologii současných tvůrců u příležitosti 90. výročí od prvního vydání Rychlých šípů. Podařilo se mu získat podporu nakladatelství Akropolis i skautské nadace Jaroslava Foglara.

 „Rychlé šípy představují nepřehlédnutelný fenomén domácí popkultury, jehož význam záhy překročil hranice obrázkového seriálu a který zásadně ovlivnil řadu následujících generací čtenářů. Ani jemu se ale nevyhýbá postupné stárnutí, a tak stálo za to vyzkoušet, jestli je dnes možné vytvořit nové příběhy Rychlých šípů, jež by dokázaly oslovit současné čtenáře a přitom si zachovaly alespoň některé výrazné rysy originálních příběhů,“ upřesňuje svůj záměr Prokůpek.

Výstava na vnějších plochách rožnovského kina nabízí výběr z této antologie, která vyšla knižně v roce 2018. Kromě snahy ukázat různorodost jednotlivých interpretací představuje také autory z valašského regionu. Kromě Tomáše Prokůpka žije v Rožnově pod Radhoštěm Jan Pomykač a v blízkém Valašském Meziříčí Jiří Palát (Youry) a Michal Lamprecht (Tzv. Lampa).

„Výstava určitě zaujme generaci, která na Rychlých šípech vyrůstala, cílíme ale také na mladé publikum, žáky a studenty, kteří se s tvorbou Jaroslava Foglara seznamují v rámci školní výuky. Výstavou jim chceme přiblížit různorodý komiksový svět, a také vzbudit zájem o původní příběhy Rychlých šípů,dodává Jakub Sobotka, ředitel T klubu.

Výstava je volně přístupná do neděle 18. dubna, v případě zahájení promítání kina bude z vitrín přesunuta do vestibulu budovy.