Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

33. Valašské folkrockování

33. Valašské folkrockování plné skvělé hudby

Rožnov pod Radhoštěm, 28. 7. 2022 • Multižánrový hudební festival Valašské folkrockování v letošním roce dospěl do kristových let. Ale i přesto je to stále energická zábava pro mnoho generací. Přesvědčit se o tom můžete v sobotu 20. srpna od 17 hodin na tradičním místě, tedy v amfiteátru Na stráni ve Valašském muzeu v přírodě. Tedy na místě, se kterým je festival bytostně spjatý a které mu dodává už více než tři desetiletí onu unikátní atmosféru.

Lineup letošního ročníku je nabitý skvělými kapelami. O zahájení se postará Jablkoň, skupina těžko zařaditelná žánrově, ovšem velmi přívětivá posluchačsky. Na ni naváže slovenská formace Hrdza s hudbou, která vychází z lidových kořenů a oživení o keltskou rytmiku jí dodává neuvěřitelnou živelnost a dynamiku. Jako třetí v pořadí se představí největší hvězda letošního festivalu Janek Ledecký s kapelou. Osobnost české popmusic a autor mnoha hitů a muzikálů, který se na špici drží už mnoho let a je to rozhodně právem. A závěr obstará hudební skupina Laura a její tygři se svou rytmickou show, která baví posluchače už více než 35 let,“ přiblížila program festivalu dramaturgyně Téčka Romana Bílá.

Janek Ledecký je jednou z našich nejznámějších hudebních hvězd. Poprvé si získal pozornost publika jako frontman rockové kapely Žentour. Ta vydala své první album Žentour 001 už v roce 1987. Díky singlu „Všechno bude fajn“ byl Žentour definitivně katapultován z rockových klubů na stadiony. V roce 1992 se Janek vydává na samostatnou dráhu. Jeho první sólové album „Na ptáky jsme krátký“ bylo natolik úspěšné, že se stal skutečnou megahvězdou šoubyznysu. Významným okamžikem roku 1994 byl poslední koncert tour, který proběhl ve vyprodané Lucerně. S producentem Ivanem Králem (Patti Smith, Iggy Pop) natáčí Janek album „Některý věci jsou jenom jednou“. Skladby z této desky zaplnily celou „TOP 10“. V únoru roku 1996 dostala tato deska nejen zlaté ale i platinové ocenění. Roku 1996 Janek vydal nové album „Sliby se maj plnit o Vánocích“. To se stalo okamžitě zlatým a koncert v Lucerně přenášený Českou televizí zlomil veškeré předchozí rekordy. Vánoční písničky z tohoto alba se staly během pár let symbolem vánoční atmosféry... A Janek Ledecký definitivně jedním z největších jmen české hudební scény.

Prešovská skupina Hrdza působí na scéně world music od roku 1999. Jejich, převážně autorské, písně z dílny Slavomíra Gibartiho propojují historii se současností a stavějí na základech slovenské a slovanské folklórní tradice. V loňském roce kapela vydala, k oslavě 22. narozenin, páté studiové album, které je výběrem nejznámějších písní skupiny v nových verzích.

Hlavním impulzem k vydání tohoto alba byla snaha zachytit náš repertoár tak, jak ho hrajeme v současnosti a zároveň představit potenciál hudebníků, kteří aktuálně ve skupině Hrdza hrají,“ řekl o vzniku kompilace lídr skupiny Slavo Gibarti.