Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

33. Valašské folkrockování se blíží

Na 33. Valašském folkrockování zahrají také Jablkoň a Laura a její tygři


Rožnov pod Radhoštěm, 9. 8. 2022 • Multižánrový hudební festival Valašské folkrockování se blíží. Už v sobotu 20. srpna se od 17:00 postupně představí na pódiu v amfiteátru Na stráni čtyři známá jména české a slovenské hudební scény. Těmi nejznámějšími je bezesporu Janek Ledecký s kapelou nebo slovenská world-music kapela Hrdza.

„Zmínit však musíme také zbývající dvě hudební skupiny, které vystoupí. Jednou bude stálice hudební scény Jablkoň, jejíž unikátní hudební projev festival ideálně odstartuje. A úplný závěr bude patřit dalšímu známému jménu. O energický a taneční konec se postará Laura a její tygři,“ doplnila Romana Rusková z pořádajícího Téčka.

Jablkoň je setkáním Georga Friedricha Händela s pračlověkem. Tato velmi stručná charakteristika publicisty Jiřího Černého asi nejlépe vystihuje svéráznou hudbu skupiny, která se s nevšedním nadhledem pohybuje na hranících moderní vážné hudby a popu. Vznikla před více než třiceti lety a díky své „nezařaditelnosti“ se stejně samozřejmě pohybovala v oblasti folku, rocku, ale i jazzu a později také vážné hudby. Koncem osmdesátých let Jablkoň navázala pravidelnou spolupráci s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným (Jablkoň & Svěcený) a následně i s Českým symfonickým orchestrem (FISYO) v projektu Symphonic Jablkoň. V té době také využila otevření hranic a začala velmi intenzivně koncertovat v zahraničí (Evropa, Severní Amerika, Afrika). Postupem let skupina sice omládla, ale svůj tradičně jablkoňsko – originální přístup k hudbě si ponechala.

A co se týče věku, není pozadu ani další z kapel. Na konci roku 1985 Karel Šůcha inspirován novelou Williama Saroyana Tracyho tygr zakládá rockovou skupinu Laura a její tygři. Dívčí jméno Laura evokuje něhu a krásu, tygři jsou symbolem nezkrotnosti a divokosti. Černé brýle, bílé košile, černé kravaty a černé kalhoty vytváří nezaměnitelnou image skupiny.

Neúnavný hledač talentů Karel Šůcha v Lauře a jejích tygrech vychoval řadu významných osobností českého kulturního života - např. Ilonu Csákovou, Martina Poštu, Miloše Vacíka, Dana Nekonečného, Lenku Novou a mnoho dalších. Zatím nejnovějším přírůstkem je Lucie Bakešová. Tygry okouzlila nejen svou bezprostředností, temperamentem a krásou, ale zejména charismatem, které je ozdobou všech koncertů.