Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Duben v rožnovském klubu Vrátnice

Od roku 2018 funguje v Rožnově pod Radhoštěm klub Vrátnice, který se ve své hudební dramaturgii zaměřuje na okrajové žánry hudby jako je alternativa, jazz, metal, blues, folk, punk nebo avantgardní tvorba, nicméně místy se objeví i popovější formáty. Na duben nachystali opravdovou nálož koncertů, posuďte sami.

Apríl bude ve znamení alternativního metalu, brněnská crossoverová formace Insania letos slaví pětatřicáté narozeniny a k nim si nadělila nové album "GRRRotesky".  V novém materiálu, který vznikal během posledních 2 let, navazuje na předchozí album “Na počátku byl spam” a na základ silné metalové rytmiky s výraznou elektro-syntezátorovou stopou dál vrství sarkasmy a ironii. Kytarista Poly se k pozici kapely v mainstreamu vyjádřil takto: „Já osobně se cítím nejsvobodněji v klubech, kde si vystačíš s vlastními silami. Myslím, že Insanii sluší ten kultovní status kapely, která není pro masy.“ Druhý dubnový týden nejdříve Zbyněk Terner, rožnovský zpěvák a hudebník, protagonista série Blues and Jazz Notes, pokřtí své nové album „Over My Head“. Na sobotu 9. 4. je naplánována velkolepá oslava 25 let pražské kapely Lyssa z kultovní stáje Silver Rocket, na které kromě protagonistů zahrají spřízněné skupiny Gnu a Wollongong, které se na pódiích zas tak často nevyskytují.

Katarzia je posluchačům v Rožnově docela známa, zahrála dva podařené koncerty, v Téčku i ve Vrátnici a teď se vrací s úplně novým programem, který by na první pohled mohl diváky zaskočit. Jedná se o elektronický koncert se současnými producenty české a slovenské klubové scény a se světly, která vycházejí z kombinace úzkosti doby a estetiky rave parties a divadla. Přehoupneme se přes půlku, 20. dubna skvělý samorost Vašek Koubek a hned dva dny nato odložený koncert Midi Lidi, kteří loni šokovali hudební veřejnost vydáním dvou plnohodnotných alb během 48 hodin. A nakonec měsíce si dáme blues, i když v případě Mike Rosse s kapelou by se dalo spíše použít označení rock s bluesovým základem.

Pátek 1. 4. – Insania

Brněnská crossoverová formace Insania letos slaví pětatřicáté narozeniny a k nim si nadělila nové album "GRRRotesky".  V novém materiálu, který vznikal během posledních 2 let, navazuje na předchozí album “Na počátku byl spam” a na základ silné metalové rytmiky s výraznou elektro-syntezátorovou stopou dál vrství sarkasmy a ironii. Na GRRRoteskách ale tentokrát zachází ještě dál v nadhledu i sebeironii, jak naznačují např. skladby “Narvi svůj testosteron jinam”, “Ses ztrapnil” nebo “Jedeme peklo”. Koncepce nahrávky si hraje s groteskností dějinných událostí, vizuál je pojatý jako gangsta verze grotesek 20. let 20. století. Název alba i turné „GRRRostesty“ je kombinací dvou emocí: pobavení vs. vztek (komiksové grrr), které se budou vzájemně doplňovat na prknech, co znamenají podsvětí!

V rozhovoru pro Musicserver.cz na otázku, jestli necítili někdy potřebu nebo chuť vyjít z undergroundové klubové scény směrem k mainstreamu, odpovídá kytarista Poly: „Potenciál těžko a vlastně ani chuť. Něčemu takovému musíš jít naproti, což my neděláme. Já osobně se cítím nejsvobodněji v klubech, kde si vystačíš s vlastními silami. Ne že bych se bránil větším koncertům, ale jezdit s vlastním PA systémem, s vlastními světly a týmem techniků, to nemám energii budovat, to by celé muselo vzejít od někoho jiného. Vlastně obdivuju skupiny, které se do něčeho takového pustily. A myslím, že Insanii sluší ten kultovní status kapely, která není pro masy.“

Středa 6. 4. – Zbyněk Terner – Over My Head

Po více než deseti letech vydává rožnovský zpěvák, muzikant a producent Zbyněk Terner novou desku. Ač byla natočena v listopadu loňského roku, čekala na vhodné podmínky ve společnosti pro její křest.

„ Já se vždy snažím mapovat to, čím v hudbě právě procházím. Když jsem začal zpívat swing s ostravským bigbandem natočil jsem s nimi desku Under My Skin, poté mě zlákal  jazz a swing v komornější podobě s Joe After triem a vznikla pestrá deska One night, na níž jsem si přizval spoustu skvělých hostů. V poslední době se vracím zpět ke kytarovějšímu a modernějšímu zvuku kapely jaký jsem měl rád ve svých začátcích a také cítím větší příklon k bluesové muzice. Swing a jazz však nezmizí, jen ho prostě chci hrát jinak“,  říká věčný propagátor tohoto žánru. Přezdívka „valašský Sinatra“ , jíž si před lety vysloužil mu sice lichotí, ale tahle škatulka je pro něj přece jen těsná.

Pokud si chcete poslechnout živé provedení desky Over My Head s možností jejího zakoupení, koncert se křtem se koná ve středu v rožnovském klubu Vrátnice.

Sobota 9. 4. – Lyssa, Gnu, Wollongong

Kolektiv (a vydavatelství) Silver Rocket si na české nezávislé scéně vybudovali svébytný statut sekty, která přináší posluchačům neprofesionální špinavou rockovou muziku v té nejvyšší kvalitě. Tři reprezentanti – Gnu, Wollongong a Lyssa se spolu objeví i v klubu Vrátnice a výjimečnost události spočívá zejména v tom, že dvě z kapel pravidelně nekoncertují, pro Gnu je to návrat na pódia po 12 letech a pravděpodobně se jen tak brzy nebude opakovat, rozhodně se nejedná o reunion. K tomu dodávají: „Když jsme se rozhodli odložit vyprodanej koncert k 25. výročí od prvního koncertu Lyssy (děkujeme za pochopení), slibovali jsme k novýmu termínu ještě něco navíc. Takže: pro velkej zájem přidáváme ještě jeden pražskej koncert tria Gnu, Wollongong, Lyssa - pochopitelně na 007. A díky tomu samýmu zájmu si dovolujeme nabídnout ještě dva moravský termíny (v Brně a v Rožnově pod Radhoštěm).“

Čtvrtek 14. 4. – Katarzia n5

Katarzia je posluchačům v Rožnově docela známa, zahrála dva podařené koncerty, v Téčku i ve Vrátnici a teď se vrací s úplně novým programem, který by na první pohled mohl diváky zaskočit. Na světle stojí ta, která se bojí vstoupit do tmy. Její aktuální album „n5“ je introspentivním pohledem na pocit z posledních dvou let. Společně s deskou přichází na svět také další elektronický koncert Katarzie se současnými producenty české a slovenské klubové scény a se světly, která vycházejí z kombinace úzkosti doby a estetiky rave parties a divadla.

Středa 20. 4. – Václav Koubek duo

Český písničkář a harmonikář, spisovatel, herec, režisér, milovník života, trubadúr, svéráz, vyprávěč, pohádkář, organizátor s jedinečnou schopností nadchnout, člověk! Do Rožnova přijede v duu klávesistou, kytaristou a zpěvákem Ondřejem Fenclem (Luboš Pospíšil, Vladimír Merta, Marsyas, Jan Hrubý, Schodiště, Hromosvod, Mňága a Žďorp...).

Šlechtic slov a netemperovaných tónů, rozskřípaná nádhera, plachá vznešenost. Dotýká se středu, ale miluje to na okraji. A navíc: svět nemá podkroví.

Pátek 22. 4. – Midi lidi, Koně a prase

V roce 2021 vydali Midi Lidi dvě nová alba: 1. června se pátým albem stala kolekce s názvem „Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád“. O den později vyšla deska „Heal The World, konečně!“ Odložený koncert z podzimu zavítá na jaře i pod beskydské kopečky, kde někteří členové mají své kořeny. V Rožnově, tak jako na velké části turné jim bude sekundovat velice originální kapela Koně a prase z Valmezu. Od těchto spolků čekejte pofiderní estetiku, tanečky a nasazení. Radost a splín. Audio a video.

Čtvrtek 28. 4. – Mike Ross Band (UK)     

Pokračování úspěšného cyklu Blues & Jazz Notes, který je pořádán za podpory Ministerstva kultury. Další díl přináší bigbít na bluesových základech, emotivní hlas a virtuózní kytarovou hru.

Šestinásobný držitel British Blues Awards Mike Ross je britský bluesový, rockový kytarista, skladatel a zpěvák. V současné době žije v Brightonu. Vydal dvě studiová alba, Spindrift (2014) a Jenny Place (2016) a jeden živý záznam "'At The 100 Club'" (2016). Mike píše oduševnělé blues-rockové písně v těch nejlepších tradicích Creedence Clearwater Revival & Dylanova Bandu, hraje na kytaru blues ve stylu připomínajícím Almann Brothers a usiluje o to zpívat jako Otis Redding či Paul Rodgers. Je držitelem několika britských výročních bluesových cen (British Blues Awards) v několika různých kategoriích. Mike bere na koncertech své posluchače na jedinečný a podrobný výlet do „historie dějin blues“, jehož začátek leží v deltě řeky Mississippi na počátku 20. století. Prostě muzikant namočený až po uši v soulu a vytvrzený v blues.

Mike Ross (UK) – kytara, zpěv, Matěj Černý (CZ) – baskytara, Klára Böhm (CZ) – bicí