Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Orbis Pictus Play a Jiří Kobr v Rožnově pod Radhoštěm

Rožnov pod Radhoštěm, 19. 5. 2022 • Začátkem června se v Rožnově otevírají dvě zajímavé výstavy. Ve čtvrtek 2. června v 17 hodin proběhne ve Společenském domě vernisáž interaktivní expozice Orbis Pictus Play za účasti autora Petra Nikla, který také zahraje na vystavené objekty a v pátek 3. června bude zahájena výstava grafik a soch Jiřího Kobra v Galerii Kostnice ve farské zahradě. Obě výstavy pořádá Téčko a zve Vás na vernisáže i prohlídku vystavených objektů.

„Orbis Pictus Play se skládá ze sedmnácti objektů, které zapojí vaše smysly, především zrak a sluch. Sněhová královna, Zvonice, Křeslo mámení a další vystavené objekty ožívají díky interakci návštěvníků. Nápis nesahat zde nenajdete, právě naopak!“, přibližuje výstavu ředitel Téčka Jakub Sobotka.

Autorem umělecké koncepce je malíř Petr Nikl, který rožnovský Orbis sestavil z děl třinácti umělců Ondřeje Smeykala, Jiřího Konvrzeka, Martina Janíčka, Ondřeje Janouška, Ondřeje Puchty, Máji Dvořákové, Pavla Havrdy, Michaela Delia, Quida Sen, Petra Koreckého, Petra Lorence a Milana Caise. Projekt demonstruje sílu tvořivé touhy po poznání a rozvíjí tak nadčasové myšlenky J. A. Komenského, který věděl, že nejpřirozenějším způsobem učení je hra. Výstava probíhá ve Společenském domě až do konce srpna.

„V Galerii Kostnice jsou na letošní sezónu naplánovány tři výstavy. První se představí Jiří Kobr, který pracuje převážně se dřevem, z nějž vyřezává své sochy a reliéfy. Dřevěné desky také používá jako matrice, z nichž ručně tiskne grafiky na papír a na stará prostěradla. Křesťanské symboly i samotné biblické příběhy přenáší s citem a zároveň s prožitou jistotou jejich významů do našeho současného světa. Figurální kompozice, krajinné prostory i přírodní tvary, s nimiž pracuje, oprošťuje od rušivých detailů a nechává je působit ve své zjednodušené formě často blízké lidovému umění. Jeho práce na nás oslovují svým klidem, svou bezprostředností a zároveň i vytrvalým hledáním odpovědí na stále se opakující základní lidské otázky,“, představila výstavu v Kostnici kurátorka Gabriela Nováková.

 V komorním prostoru Galerie Kostnice a ve Farské zahradě bude k vidění několik dřevěných plastik a dřevořezů tištěných na plátně. Výstavu můžete navštívit do 10. července, kdy Jiřího Kobra vystřídá výtvarník úzce spojen s Rožnovem pod Radhoštěm Vratislav Varmuža.