Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Valašské zkušebny 6

Valašské zkušebny už pošesté oživí Vrátnici a okolí

Rožnov pod Radhoštěm, 1. 9. 2022 • V Rožnově pod Radhoštěm probíhá každoročně festival Valašské zkušebny, letos to bude pošesté v pátek 9. září od 17 hodin.

„Idea festivalu zůstává stejná – na venkovním pódiu nebo v klubu Vrátnice (hraje se na dvou scénách) zahrají amatérské kapely a sóloví interpreti, tvořící v Rožnově a blízkém okolí. Jako vždy zahrají i ti, kteří ve zkušebně začínali a stali se takříkajíc známými, či kultovními. Ten druhý přívlastek sedí na letošní headlinery Krásné nové stroje s výtvarníkem Stanislavem Divišem za mikrofonem,“ přiblížil festival dramaturg rožnovského Téčka Martin Valášek.

Krásné nové stroje byly založeny v Kutné Hoře v roce 1982 a první oficiální koncert se konal v Kojicích 1. března 1983. V 80. letech patřili k alternativní špičce české rockové scény. Vydali nezávislou audiokazetu „Four top“ s Garáží, Laurou a jejími tygry a Dybbukem v roce 1987, u Pantonu EP „KNS“ v roce 1988, a jejich diskografie končí rokem 2011 albem „Nechtěné doteky“ vydané u Indies Happy Trails. Krásné nové stroje na české rockové scéně prezentují již 29 koncertních sezón. Je to názor konzistentní a ve své hudební podobě výsostně originální. KNS se stali inspirátory pro mnoho dalších souborů a jejich styl je stále nezaměnitelný.

Přijede i jedna coverová kapela a to ne ledajaká. Členové kapely Ananas beat jsou rockem a taky roky protřelí hudebníci: Pavel Koudelka - Z kopce, Dunaj, BOO, Mňága a Žďorb, Škaredá holka, The Last Number, Krutnava, Aleš Svoboda - Z kopce, Ukulele orchestra jako Brno, Rankyen, Divorced Daddies, Ukulele orchestra jako Brno, Michal Hanák - B komplex, Lidské Bytosti, Zadáci, José Ivory Rodriguez A-beat, Hlavou dolu, Petr Ingerle - muzikálový hudebník. A slíbili, že s sebou vezmou zpěváka ze svého LedZepp revivalu Viktora Frieda a dají s ním pár spešl skladeb.

Představme si domácí interprety. Včera bylo pozdě, čili kuřata, která hrají přímo z kurníku. Nebo taky jinak: valašský punk říznutý písečnými dunami. Chorobopop vydali své druhé album Odrazit od dna. I na nové nahrávce kapela v jedenácti písních rozvíjí poetiku naznačenou svým názvem: textově chorobopis, hudebně pop. Pravda, ne vždycky. Hlasy chroptí i zvoní, kytary zvoní i řežou, basové linky vládnou. Sem tam synťák. Konfuse se skládá z nás, pěti nadšených, občasně prokrstinujících studentů, které hudba vážně baví. Za vznik vděčí ZUŠ B-Art z ValMezu, kde se potkali. Samotný název kapely je popisuje nejlépe, seskupení mladých lidí ze Zubří, Rožnova, Zašové a Valmezu se svým vlastním vnímáním reality, Rockově metaloví Undertwow zahráli sice loni, ale mají novou sestavu a repertoár, tak proč jim nedat znovu šanci, mládí má mít zelenou. Každý koncert 4Dogs je zážitek, na nějž nezapomenete, ať už díky podmanivému hlasu frontmana Zdraveeho, šarmu houslistky Terky, osobnosti sólového kytaristy Pupíka, entuziasmu houslisty Pecy, Peťovy basové linky nebo Kubeníkovu nadšení. A jako takové malé překvapení zahraje znovuobnovený Vagaband.

„Občerstvení bude vege i nevege, pivo řemeslné i sériové. A taky káva a limo, případně nějaké dobroty. Prostě jako vždycky a na vás je, abyste vytvořili tu správnou atmosféru. Akci podpořil Zlínský kraj, za což mu patří dík,“ doplnil Valášek.