Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Savage Republic

Jediný koncert Savage Republic v České republice proběhne v rožnovské Vrátnici

Rožnov pod Radhoštěm, 5. 1. 2023 • Kultovní industriální postpunková kapela Savage Republic vydala loni novou desku Meteora, uspořádala několik svých vystoupení v USA a v lednu 2023 přijíždí na krátké evropské turné ve vybraných zemích. Jediný koncert v České republice proběhne v klubu Vrátnice v Rožnově pod Radhoštěm v úterý 10. ledna.

Savage Republic pocházejí z experimentálního losangeleského undergroundu počátku osmdesátek, jejich debut byl inspirován punkem, post punkem, novou vlnou a turbulentní vlnou newyorské no wave music“, přibližuje kapelu Martin Valášek z rožnovského Téčka.

Legendárními se staly první koncerty Savage Republic odehrávající se v tunelech a podzemních betonových parkovištích, kde základní rytmika kromě kytar a bicích používala jako nástroje také kovové trubky nebo 200galonové sudy s tekutými palivy. Zde také stojí za to připomenout legendární akci: vystoupení Savage Republic v Mohavské poušti v roce 1983 spolu se Survival Research Laboratories, Sonic Youth a Minutemen.

Hudba Savage Republic, jejíž první deskou byly nezapomenutelná Tragic Figures, která vyšla loni ve výroční reedici, kombinovala experimentální a tribální prvky. Rytmus inspirovaný etnickými vlivy hudby Malé Asie, Afriky (kapela se původně jmenovala Africa Corps) a Řecka v kombinaci s velkoměstem a špinavým, kytarovým hlukem. Následné nahrávky tvorby Savage Republic jako Jamahiriya (1988), Customs (1989), 1938 (2007) se pohybovaly na území široce chápaného post-punku, poznamenaného vlivem The Pop Group, Gang of Four, Public Image Ltd. nebo ranných Sonic Youth (paralely mezi S.R. a S.Y. jsou velice nápadné). Autonomní étos tvorby Savage Republic odkazoval na radikální metody industriální scény. Jejich hudba byla popisována jako tribal noise a zároveň byla nazývána postmodernistickým surfovým hlukem. Zněli jako soundtrack k temnému noiru nebo exploatačním filmům, vytažený z neobvykle laděných kytar, v kombinaci s naprosto nerockovými bicími rytmy, neslýchanými ani v alternativních kruzích. Jejich písně fungovaly jako kříženec mezi chraplavým post-punkem a tesknými nomádskými písněmi.

Apokalypticko-tribal-postindustriální-etno-punkoví Savage Republic se klikatí jako rituální, transová poetika předměstských území mezi průmyslovými zónami a kamenitou pouští. Jejich hudba obsahuje sugesci nekonečného prostoru s mihotavým horizontem v konfrontaci s klaustrofobií nepřátelského prostředí, plného konfliktů a násilí,“ doplnil Valášek.

V roce 1988 v britském Melody Makeru zazněla slova, která zněla víceméně takto: „ve fascinaci světem duchů a kamenů, v uctívání metafyzických sil, v kultivaci akce, elementárních zákonů, v obětavosti k mýtům a jak těm starodávným, tak vaší vlastní provenienci jsou Savage Republic průzkumníky žalářů a tunelů. I když se jejich nápady ukážou jako nedosažitelné, snaží se neustále kopat a zkoumat. Jejich boj může být beznadějný, ale je to také naprostý obřad síly a krásy."

Koncert Savage Republic v Rožnově pod Radhoštěm je součástí turné Meteora – 2023 a naváže tak na jejich dřívější koncerty, které se odehrály v Praze (2013) a na Vsetíně (2016).