Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv aktualit

6. díl podcastu z Rožnova

Zobrazený příspěvek již nemusí být aktuální.

vloženo: 12. ledna 2021

S Tomášem Doruškou o filmu, kultuře a ekologii

S rožnovským režisérem, střihačem a pedagogem FAMU o jeho filmových začátcích a následných úspěších. Řeč bude nejen o filmu Radhošť a dokumentech, ale i o tom, proč se Tomáš věnoval či věnuje ve své tvorbě Romům, životnímu prostředí a protestům v Turecku. Příjemný poslech přeje autor podcastu Petr Kopecký.

více

Tomáš Doruška je střihač, režisér a producent dokumentárních filmů. Vyrůstal v Rožnově pod Radhoštěm, kam se stále skrze svou tvorbu vrací.
Dráhu profesionála předcházelo amatérské období a natáčení absurdních skečů ve skupině Ovar-B. Studium na FAMU mu pomohlo kultivovat schopnost přiblížit se k objektu a pozorovací metodou zachycovat překvapivé detaily.
Koprodukoval a režíroval svůj absolventský povídkový film Radhošť (2001), podařilo se jej uvést do distribuce a získal za něj cenu Mezinárodní asociace filmových klubů. V roli dramaturga ho najdeme mimo jiné u vtipného a oceňovaného animovaného filmu Zlínská polévka (2007), který jako jediný film z toho roku reprezentoval Česko na prestižním festivalu v Annecy.
Po krátkém působení na filmové škole ve Zlíně učí od roku 2006 na plný úvazek na několika katedrách FAMU, nově vede obor mezinárodní filmové Montage.
Jako režisér a střihač natočil asi 20 krátkých dokumentů a nezávislých filmů. Vyzkoušel si různé žánry od cestopisné road movie přes polohraný vzdělávací pořad pro děti až po autorský dokumentární film.