Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv aktualit

10. díl podcastu z Rožnova

Zobrazený příspěvek již nemusí být aktuální.

vloženo: 9. února 2021

Klára Blažková – lidová hudba a jazz

Jedna žena – mnoho barev v podobě lidského hlasu. Zpěv a kultura jsou neodmyslitelně srostlé s jejím životem. Spusťte podcast, objevte valašský klenot žijící v Rožnově a poslechněte si ukázky z nového CD Ensemblu Flair, v němž je „hlavní hrdinkou“ můj host Klára Blažková. Příjemný poslech přeje Alena Čípová

více

Klára Blažková má na svém kontě již tři sólová alba pod názvy „Laštověnka lítá“ (2007) a „BROLN uvádí Kláru Blažkovou a její přátele“ (2010) a „V klíně rodných hor“ (2016).
Základní hlasové techniky si osvojila ve vsetínských pěveckých sborech PaedDr. Heleny Kaločové a v soukromých hodinách zpěvu. V roce 2001 získala 2. místo v celostátní pěvecké soutěži KARLOVARSKÝ SKŘIVÁNEK. V tomto období se začala blíže seznamovat s lidovou písní a folklorem. O rok později se Klára zúčastnila celostátní soutěže dětských interpretů lidových písní ZPĚVÁČEK. Právě díky této soutěži, kde obsadila 2. místo, se jí dostalo příležitosti zazpívat si s Vojenským uměleckým souborem ONDRÁŠ z Brna, s Orchestrem ľudových nástrojov Rádio Bratislava (OĽUN) a s ostravskou Cimbálovou muzikou TECHNIK Jana Rokyty. Následovala spolupráce se Zdeňkem KAŠPAREM, primášem CM JASÉNKA, s rožnovskou CM SOLÁŇ, s Valašským orchestrem lidových nástrojů (VOLN) a s Cimbálovou muzikou & Taneční skupinou KOTÁR. Od roku 2007 je Klára kmenovou sólistkou Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN).
V letech 2003-2005 se jako sboristka i sólistka komorního kvarteta podílela na hudebních barokních projektech dirigenta Romana Válka spolu s pěveckým sborem CANTICUM CAMERALE (Zlín), barokního souboru MUSICA FLOREA pod vedením Marka Štryncla.
Láska k hudebnímu folkloru se promítla i do budoucího profesního zaměření Kláry. Po úspěšném ukončení osmiletého studia na Masarykově gymnáziu ve Vsetíně se rozhodla své zálibě věnovat intenzivněji a odborněji. Vystudovala dva magisterské obory: Management v kultuře a Etnologii na Masarykově univerzitě v Brně.
V současnosti Klára pracuje na pozici PR Manager a produkční Domu kultury Vsetín, zajišťuje PR, vyučuje na soukromé ZUŠ KOSTKA lidový a populární zpěv a je členkou přípravného týmu Mezinárodního hudebního festivalu MUSICA PURA v Ostravě, je programovou ředitelkou MFF Vsetínský krpec a podílí se na tvorbě a realizaci folklorních programů (MFF Vsetínský krpec, MFF Strážnice, MFF Léto na Soláni), poskytuje konzultace a hlasovou průpravu v oblasti lidového zpěvu, umělecky vede od roku 2009 svou dívčí Pěveckou skupinu BLAženky a pravidelně zasedá v porotách soutěží interpretů lidových písní.
Po boku Ensemble FLAIR se Kláře umělecky daří, o čemž svědčí hned dva významné úspěchy v rámci bienále Mezinárodní soutěže rozhlasových nahrávek hudebního folkloru GRAND PRIX SVETOZÁRA STRAČINU v Bratislavě, kde v roce 2015 s Ensemble FLAIR získali 1. místo "hlavní cenu" za píseň "Ej, lásko, lásko". Svůj pěvecký talent stvrdila v soutěži i v roce 2017, kde v konkurenci 46 snímků z celého světa obsadila 3. místo s nahrávkou stereofonní kompozice Jana Rokyty s názvem "V klíně rodných hor", jejíž je Klára jedinou interpretkou. Ani v roce 2019 nezůstal snímek "Jánske" bez vavřínů a získal cenu za nejlepší technickou úroveň nahrávky, kterou nazpívala společně s Denisou Kopačkovou z Bratislavy.
Kromě lidové písně a folkloru se Klára od roku 2005 věnuje také interpretaci jazzu. Lyrický, do tmava zabarvený mezzosoprán Kláry Blažkové je tak díky své verzatilnosti dobře využitelný v různých hudebních žánrech. Zpěvačku charakterizuje věrné procítění hudebního materiálu, neutuchající zájem o práci s detaily, jakož i neustálá snaha o věrnou stylovou interpretaci a pravdivost pěveckého projevu.