Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

archiv

JEDEN SVĚT 2017

levá šipkapředchozídalšípravá šipka
27. 3.31. 3.

00:00

kino Panorama

další obrázek
ilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázekilustrační obrázek

Pondělí 27. až čtvrtek 30. března 2017 - kino Panorama

JEDEN SVĚT 2017

19. ročník mezinárodního festivalu o lidských právech

Pořádá společnost Člověk v tísni, o. p. s. a T klub – kulturní agentura, příspěvková organizace.

Záštitu nad rožnovským festivalem převzal starosta města Radim Holiš.

www.jedensvet.cz 

Vstupné na projekce pro veřejnost 50 Kč, permanentka na celý festival 250 Kč.

Vstupné na dopolední školní projekce 35 Kč.

program

  • pondělí 27. 3.
    • dopoledne – projekce pro školy
    • 16:00 Ve válečné show (100´) + beseda (cca 30´)
    • 18:20 Oficiální zahájení, Dugma: Spoušť (58´) + beseda (cca 30´)
    • 20:00 Epidemie svobody (66´)
  • úterý 28. 3.
    • dopoledne – projekce pro školy
    • 16:00 Zlatý úsvit – Jak to vidím já (90´)
    • 17:45 Dobrý pošťák (82´)
    • 19:30 Duši neprodám (52´) + beseda (cca 30´)
  • středa 29. 3.
    • dopoledne – projekce pro školy
    • 16:00 Hon na nevěstu (86´)
    • 17:45 Děti online (52´)
    • 19:15 Blanche nebude sedět v koutě (85´) + beseda (cca 30´) 
  • čtvrtek 30. 3.
    • dopoledne – projekce pro školy
    • 16:00 Kyberdžihád (48´)
    • 17:10 Normální autistický film (90´) + beseda (cca 30´)
    • 20:15 Život začíná po stovce (58´) + beseda (cca 30´) 

Vstupné na jednotlivé projekce 50 Kč, permanentka na celý festival 250 Kč.

Vstupné na školní projekce 35 Kč.

detaily

Jeden svět je dnes největším lidskoprávním filmovým festivalem na světě a jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v rámci Prahy i České republiky, která každoročně přiláká více než 120 000 diváků a divaček. Festival promítá více než 110 dokumentárních filmů z celého světa, které vynikají kvalitním zpracováním a především zobrazují zásadní sociální, politická, mediální a environmentální témata týkající se stavu současného světa a lidských práv. Stejnou důležitost jako filmy mají pro Jeden svět debaty po projekcích, do kterých festival zapojuje filmaře, protagonisty, politiky, novináře, odbornou i laickou veřejnost. K Jednomu světu patří také projekce pro základní a střední školy, sekce pro filmové profesionály East Doc Platform, akce propojující nová média a filmové kampaně se společenským dopadem i řada celoročních aktivit pro angažovanou veřejnost.

Jeden svět bude i v letošním roce formou tradičních i tematicky zaměřených programových kategorií opět reflektovat aktuální politická a sociální témata. Jedním z témat festivalu budou projevy a důsledky současné migrační politiky, postoje široké veřejnosti a politiků k tomuto tématu a především komplexní pohled na celou problematiku ve vztahu k lokalitám sužovaným válkou, ze kterých lidé prchají. Do popředí veřejného zájmu chce festival vrátit i stále se zhoršující bezpečnostní situaci na Ukrajině společně s dalšími projevy nesvobody a propagandy.

synopse k filmům

Ve válečné show
The War Show
Andreas Dalsgaard, Obaidah Zytoon
Dánsko / 2016 / 101 min.

V březnu 2011 vlna arabského jara zasáhne i Sýrii. Rozhlasová moderátorka Ubajda Zajtún se spolu se svými přáteli přidává k pouličním protestům proti režimu Bašára Asada. Dramatické události se skupinka rozhodne natáčet na kameru. Vzrušenou atmosféru a naději na změnu ale brzy pohřbí brutální odpověď režimu a tvrdé represe. Země se ponoří do krvavé občanské války. Ubajda s přáteli jsou svědky formujícího se ozbrojeného odporu, který se však neschopností mezinárodního společenství záhy stává obětí narůstajícího islámského fanatismu. Hluboce osobní film zachycuje nejen sestup Sýrie do pekla nekončící války, ale také dramatické osudy skupinky přátel, kteří věřili v lepší budoucnost a svobodu.

Dugma: Spoušť
Dugma: The Button
Pål Refsdal
Norsko / 2016 / 58 min.

Abú Qaswara přišel ze Saúdské Arábie. Abú Basír z Velké Británie. Na první pohled obyčejní mladí muži. Až na to, že se touží stát mučedníky ve jménu Alláhově. Figurují na seznamu sebevražedných atentátníků a v řadách bojovníků džihádistické Fronty an-Nusrá uprostřed syrské války čekají na svou chvíli. Vytoužená pouť do ráje má ovšem svá úskalí. Překážkou se může stát spletité řízení organizace nebo vlastní rodina. Snímek přináší vzácně bezprostřední vhled do každodenního života islamistických radikálů. Jak přemýšlejí, jak žijí, bojí se, pochybují, mají smysl pro humor? Jedinečný portrét fanatického islamismu.

Epidemie svobody
Epidemic of Freedom
Tereza Reichová, Hynek  Reich Štětka
Česká Republika / 2017 / 66 min.

Proč je v Česku očkování povinné, když ve většině zemí západní Evropy mají rodiče právo volby? Neočkují tu doktoři děti příliš brzy? A mají vůbec čeští rodiče o očkování dostatek informací? Dokumentaristka Tereza Reichová s manželem Hynkem Reichem Štětkou hledají odpovědi na tyto a mnohé další otázky. S narozením dcery Žofky přišly obavy o její zdraví. Mladí manželé se vyzbrojují kamerou a točí vše, co by mohlo ovlivnit jejich rozhodnutí, zda dceru očkovat, nebo ne. V diskusích s pediatry, s ministerstvem zdravotnictví, s kamarády, s babičkou malé Žofky i sami mezi sebou zjišťují, že vytvořit si na celý problém jasný a dobře podložený názor není zdaleka tak jednoduché.

Zlatý úsvit – jak to vidím já
Golden Dawn – A Personal Affair
Angélique Kourounis
Řecko / 2016 / 90 min.

Vzestup řeckého politického uskupení Zlatý úsvit, které se netají svým neonacistickým směřováním, přiměl režisérku Angélique Kourounis překročit meze nezaujatého pozorovatele. Přiznává, že její rodinné zázemí i vlastní levicové politické přesvědčení ji staví vůči Zlatému úsvitu do příkré opozice. Kriticky dokumentuje jeho metody, které sahají od populistického rozdávání jídla nezaměstnaným Řekům až k brutálnímu šikanování cizinců, a dokonce vraždě. Je svědkem časté vstřícnosti vůči Zlatému úsvitu ze strany policie či církve. I díky výpovědím „slušných“ sympatizantů Zlatého úsvitu vyvstává zřetelná paralela s nástupem nacistů v meziválečném Německu a s úspěchy podobných hnutí jinde ve světě.

Dobrý pošťák
Good Postman
Tonislav Hristov
Finsko, Bulharsko / 2016 / 80 min.

Malá vesnička na pomezí bulharsko-turecké hranice je branou pro uprchlíky převážně ze Sýrie. Své o tom ví zejména její nepočetní obyvatelé, které otázka běženců rozděluje. Jedni se uprchlíků bojí, zatímco druzí v nich vidí naději na znovuobnovení skomírající vesnice. Tento rozkol se také stává ústředním tématem nastávajících voleb na post starosty. Nadějným kandidátem je i tichý a obětavý pošťák Ivan, jehož přáním je zaplnit vylidněné domy syrskými rodinami. Volebním protivníkům se tento nápad nelíbí a raději vedou například kampaně za první internetový klub v obci. Film je tragikomickým obrazem svébytného pohledu na svět a jedné lidské dobroty.

Duši neprodám
I Won’t Sell My Soul
Eva Tomanová
Česká Republika / 2016 / 52 min.

„Hledáme náhradní matku, máme vlastní embrya, zajištěnou kliniku i právní služby.“ Podobných inzerátů v dnešní době přibývá. Ročně se tímto způsobem narodí asi stovka dětí párům, které samy nemohou mít děti. Přesné číslo ale nelze zjistit, protože náhradní mateřství se v ČR pohybuje v šedé zóně zákona. Režisérka Eva Tomanová natáčela se třemi hrdinkami. Monika právě odevzdala biologickým rodičům třetí odnošené dítě. Studentka Nikola narazila na problematický pár a svádí právní bitvu, aby si mohla syna nechat. Zkušená náhradní matka Renata porodí miminko, u něhož se objeví podezření na závažnou genetickou vadu. Film se dotýká nejbolestivějších témat souvisejících s náhradním mateřstvím.

Hon na nevěstu
Grab and Run
Roser Corella
Německo, Španělsko / 2017 / 86 min.

Každé dobré manželství začíná slzami, praví jedno staré kyrgyzské přísloví. Pokud by tomu tak bylo, v Kyrgyzstánu by to platilo asi o polovině sňatků. Právě tolik z nich podle odhadů začíná ilegálním únosem nevěsty. Skupina mužů napadne na ulici dívku a dovleče ji do nového „domova“, kde jsou už přípravy na svatbu v plném proudu. Málokterá unesená nevěsta se dokáže ponižujícímu zacházení vzepřít. Dívky se navíc bojí, že by se kvůli stigmatu už nevdaly. Budoucí manželé si únosem dokazují mužnost a navíc se vyhýbají placení finanční odměny rodičům vyvolené dívky, což je jeden z tradičních zvyků. Šokující film velmi zblízka ukazuje tradici, která dokládá, že v Kyrgyzstánu jsou ženy stále chápány jako mužská trofej.

Děti online
Children online
Kateřina Hager
Česká republika / 2017 / 52 min.

Zachymu je teprve dvanáct, jeho YouTube kanál má přes sto dvacet tisíc odběratelů a nespecifikovaný počet „haterů“. Maminka to akceptuje, a dokonce s ním občas vystupuje, zato Zachyho otec je zklamaný, že po něm syn nezdědil lásku k myslivosti. Tatínek třináctiletého Oskara zase nesnáší, když přijde večer z práce a nepozná, zda je syn doma, nebo ne. Oskar je totiž zavřený v pokoji a paří počítačové hry. Starosti má i maminka Nikoly. Ta se v patnácti letech stala jednou z obětí sexuálního agresora na sociální síti. Dokument Kateřiny Hager na portrétech tří mladých hrdinů a hrdinek ukazuje, jak těžké je dospívání i výchova dětí v době, kdy se většina zábavy i hrozeb přesunula do kyberprostoru.

Blanche nebude sedět v koutě
A Young Girl in her Nineties
Valeria Bruni Tedeschi, Yann Coridian
Francie / 2016 / 85 min.

Jako těla bez duše. Tak někdy mohou působit pacienti s Alzheimerovou nemocí. Blanche Moreau, krásná dvaadevadesátiletá dáma, není výjimkou. Vše se mění v momentě, kdy do geriatrického centra, v němž spolu s dalšími seniory tráví poslední fázi svého života, přichází choreograf a tanečník Thierry. Díky jeho taneční terapii těžce nemocné pacientky zcela ožívají. Důvěrnou intimitu a pozornost, kterou jim ve společném pohybu věnuje, si užívá obzvlášť Blanche. Poetický film otevírá delikátní téma citových potřeb seniorů, potvrzuje moc arteterapie a beze slov dokazuje, že ve starém těle dříme mladá duše.

Kyberdžihád
Cyberjihad
Hans Busstra
Nizozemí / 2016 / 48 min.

Islámský stát a další teroristické skupiny se ve svém boji neomezují pouze na využívání tradičních zbraní. Stále propojenější svět nabízí extremistům k šíření strachu a nenávisti nové možnosti. Sociální sítě a internetová média plní džihádisté svými propracovanými příspěvky ve stále větším množství a tisíce mladých lidí po celém světě jejich propagandě podléhají. Publicisticky laděný snímek odhaluje teroristické strategie ve virtuálním světě a zároveň si klade znepokojivou otázku, zda je vůbec možné tuto kybernetickou válku vyhrát.

Normální autistický film
Normal Autistic Film
Miroslav Janek
Česká republika / 2016 / 90 min.

Kdo je to aspík? A co mají společného autisti, Malý princ a mimozemšťani? Pětice dětí a dospívajících postav filmu žije s nálepkou, která je odděluje od ostatních. Ale kdo může tvrdit, co je normální a co není? Oceňovaný český dokumentarista Miroslav Janek natočil neobyčejný snímek o neobyčejných bytostech, nabourávající představu o autismu jako nemoci. Film je plný poetických obrazů, slavných klavírních skladeb, autistického rapu, filozofických úvah o vesmíru, smrti, přátelství a světa víl nebo smělých plánů budoucího člena demoliční čety. Takový normální autistický film.

Život začíná po stovce
Life Begins at 100
Åsa Blanck
Švédsko / 2015 / 58 min.

Švédka Dagny má svůj vlastní blog, kam denně přispívá. Píše o všedních věcech, dopisuje si se svými přáteli a sem tam projede seznamky. Večer nezřídka vyráží na párty, kde nepohrdne sklenkou šampaňského. Je hostem televizních pořadů, lidé ji poznávají na ulici. Fakt, že se blogerka Dagny narodila v roce 1912, se zdá nepodstatný. Jak sama říká, být aktivní a mít vůli učit se stále novým věcem není otázkou věku. A přestože k ní osud nebyl vždy vstřícný, neutápí se v minulosti, ale těší se na vše, co přijde. Skrze svůj příběh vzkazuje, že je třeba odhodit stud a strach – na to je život příliš krátký.

výstava

Ve vestibulu kina bude 21. 3. - 7. 4. ke zhlédnutí výstava V BŘIŠE AFRIKY:

Přijďte zjistit, co jsou příčiny hladu ve světě! Unikátní fotografie z Ugandy vám umožní nahlédnout do tohoto problému.

Hlad a podvýživa Ugandu nesužují proto, že by země neměla dostatek jídla. Do mnoha vesnic nevedou silnice - je těžké dostat se na trh. Jinde chybí voda na zavlažování polí. Často lidé jedí dost, ale příliš jednotvárně. Děti se pak přestanou vyvíjet. Hlad je velmi komplexní problém, který navíc souvisí i s námi.

Je přístupná denně vždy od 17:00 do 20:00 hodin.

video

tisková zpráva - Městský úřad informuje